NJS – MiPK 0-1 (0-1)

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

Klaukkalan nurmi lauantai 4.8.

Pariin taistelutasapeliin lohkon kärkijoukkueita vastaan yltänyt NJS koki kotinurmellaan kirvelevän 0–1 tappion Mikkelin Pallo-Kissoja vastaan odottamattoman vaisulla esityksellä hidastempoisessa pelissä.

Avauskierroksen peli Mikkelissä tuotti 0–3 tappion, mutta Mikkeliläiset eivät ole esiintyneet kovin voittoisasti vieraskentillä . Vastaavasti kotijoukkueen pistetili oli lupaavan alkukauden jälkeen karttunut piinallisen hitaasti, joten tappion jälkeen koossa on 14 ottelusta 14 pistettä eikä tämä piste per ottelu tahti riitä sarjapaikan varmistamiseen.

Tappiolla oli myös muita seurauksia; päävalmentaja Marko Tukiainen sai lähteä ja hänen tilalleen tuli Palokärjet Kakkoseen nostanut NJS:n valmennuspäällikkö Mikko Manninen. Hänellä on nyt kahdeksan peliä aikaa kasvattaa pistetili sellaiseksi, että se riittää sarjapaikkaan.

NJS:n avauskokoonpano:

Joni Murtomaa

Joona Tukiainen  Markus Tukiainen Tony Lehtimäki

Bob Diasonama   Tino Purme

Kelechi Anyamele Aapo Mäki  Mikko Wahlroos Niko Aittasalmi (kapt)

Otso Knuuttila (mv)

Vaihdosta kentälle tulivat Lauri Bergström (64. min Tony Lehtimäki), Emongo Osongo (71. min Mikko Wahlroos) ja Eetu Sankkinen (81. min Markus Tukiainen).

 

Mikkeliläiset olivat matkassa  kapealla miehityksellä ja tyytyivät kahteen vaihtoon. Kaksi muuta kaveria vaihtopenkillä olivat varamaalivahti ja täysin kokematon juniori. MiPK pelasi  helteisessä säässä energiaa säästellen. Koko kentän kuluttavaa prässiä ei käytetty. Keskikentän kattava puri NJS:ään riittävästi. Hyökkäykset olivat teräviä ja pallo toimitettiin ensin niiden sieluna toimineelle Isaac Kannahille, jonka syötöt suuntautuivat tavallisesti Rafaelille. Homma toimi myös toisinpäin ja  kaksikko liikkui koko ajan hienosti vapaaseen paikkaan pelattavaksi. Ottelun ainoan maalin teki Rafael Kannahin läheltä päätyrajaa antamasta matalasta keskityksestä.

Mikkelin puolustuslinjassa pelasivat Ekmarkin kolmoset. Tulos oli sama kuin edellisessä pelissä; hitailla hyökkäyksillä NJS ei MiPK:n fyysistä puolustusta pystynyt murtamaan. Isäntien nopeita vastaiskuja ja teräväää suunnanmuutospeliä ei juuri nähty. Hyökkäykset pysähtyivät puolustusmuuriin  säännöllisesti jo ennen kuudentoista metrin rajaa, usein syynä oli aikapula: vaikean korkean pallon haltuunoto tai haltuunotto muuhun kuin hyökkäyssuuntaan  antoi vastustajalle aikaa iskea kiinni iholle. Pallon menetyksen jälkeen MiPK olikin jo lähtenyt vauhdilla suoraviivaiseen hyökkäykseen. Myös Tatu Österlund maalilla avasi pelin säännöllisesti pitkillä palloilla luottaen, eikä aivan aiheetta, siihen, että kakkospallot päätyisivät omille pelaajille. Pelitapa oli tuttu edellisestä kerrasta, peli saman näköistä ja lopputulos sama.

Ensimmäinen puoliaika käynnistyi MiPK:n hallinnalla, jota kesti  pari minuuttia. Ohjat siirtyivät NJS:lle kun Tino Purme laukoi 12 metristä vasurillaan Joona Tukiaisen kekityksen kovaa mutta suoraan maalivahdin syliin. Tämän jälkeen NJS oli koko ensimmäisen puoliajan hallitsevampi osapuoli ja tilanteita, ei kuitenkaan kovin uhkaavia, onnistuttiin luomaan neljä. Sitten MiPK teki maalin. Hyökkäys pääsi vauhtiin, kun sekä Bob Diasonama että Kelechi Anyamele uskoivat pallon käyneen sivurajan yli ja pysähtyivät. Jatkossa Isaac Kannas junaili Rafaelille paikan maalin eteen juuri Otso Knuuttilan ulottumattomiin ja Mikkeli siirtyi johtoon. Tämä jäi myös ottelun ainoaksi maaliksi.

Jakson puolivälissä NJS sai pari vapaapotkua, joista jälkimmäisestä jäi hampaankoloon. Niko Aittasalmi livahti tyhjään tilaan linjan taakse ja ponnisti puskuun, mutta Sami Ekmark ryntäsi torppaamaan Aittasalmen selästä rähmälleen kentän pintaan. Ehkä kaukana ollut tuomari ei nähnyt tilannetta. Joni Murtomaa sai hyvään paikkaan Markus Tukiaisen syötön, mutta niin eteen, ettei vaikeasta asennosta saanut häirittynä kunnon vetoa. MiPK:n paras tilanne oli 39. minuutilla, kun puolustus siivosi Rafaelin jaloista pallon suoraan vapaana olleelle Kannahille, joka  kuitenkin laukoi 15 metristä yli.

Toinen puoliaika alkoi ja lopulta myös sujui vahvasti MiPK:n merkeissä,  NJS:n topparit olivat ulkona pelistä, kun Rafael syötti heti aluksi Kannahin läpi, mutta Aittasalmi ehti hätiin. MiPK järjesti NJS:n maalille lisää muutaman tilanteen, kunnes peli tasaantui. Ensimmäinen NJS:n todellinen tilanne syntyi vasta tunnin pelin jälkeen, kun Tino Purme kokeili taas kauempaa, mutta Tatu Österlund onnistui kurottamaan tolpan juureen suuntautuneen laukauksen sivuun. Toisessa päässä Otso Knuuttila oli torjunut Antti-Pekka Kesosen kovan kaukolaukauksen.

NJS:n ensimmäinen vaihto toi kentälle hyökkäysvoiman sijasta puolustusmuurin. Tony Lehtimäki tuli kentän sivuun ja kentälle Lauri Bergström. Bergströn tuli toppariksi, Wahlroos siirtyi pakiksi oikeaan laitaan, josta Kannahin kanssa koko ajan taistellut Aittasalmi nousi laituriksi. Näin pelattiin seitsemän minuuttia kunnes hyökkäykseen tuli Emongo Osongo. Wahlroos jätti kentän ja Aittasalmi palasi puolustukseen. Lopuksi yhdeksän minuuttia ennen täyttä aikaa Markus Tukiainen vaihdettiin kauden debyyttinsä tässä ottelussa tehneeseen Eetu Sankkiseen. Pelin jälkeen valmentaja Marko Tukiainen totesi pelin menneen vaihdoista sekaisin, mutta MiPK ei kolmesta hyvästä paikastaan huolimatta onnistunut lisäämään johtoaan. Lähinnä oli Jaakko Teräsranta, joka kulman jälkitilanteessa täsin vapaasta paikasta potkaisi pallon viidestä metristä reilun metrin (2,7 m korkean) maalin yli.

Tavoitteena olevan sarjapaikan säilyttäminen edellyttää NJS:ltä alkukauden pistetahtia eli n. 1,5 pistettä ottelua kohden. Tasaisen lohkon häntäpäässä erottuu hiljalleen viiden joukkueen ryhmä, joiden joukossa kolme sarjaporrasta alemmas putoavaa joukkuetta todennäköisesti ovat: JIPPO (19 p), FCV (16 p), PKKU (16 p), NJS (14 p) ja LPS (5 p). NJS ja FCV ovat pelanneet ottelun vähemmän kuin muut.

Tällä kierroksella onni onnettomuudessa oli, että MYPA voitti FCV:n 6–2 ja PKKU– PEPO päättyi sekin NJS:n kannalta suotuisasti PEPO:n selvään 4–0 voittoon. Näin matka putoamisviivan yläpuolelle pysyi ennallaan. Seuraava vastustaja on LPS, joka yllätti ottamalla kauden ensimmäisen voittonsa. Se tuli FC Viikinkien kustannuksella Heteniityn kentällä 0–1. Laajasalon Hertta-Areenalla on pelataan ensi lauantaina 11.8. klo 17.00 sopivan jännittävä ja tärkeä peli.

Viikolla 40 vuotta täyttänyt Rafael Viera oli NJS:n puolustukselle jatkuva riesa. Niko Aittasalmi ja Aapo Mäki tilanteen selvitysmiehinä.

Joni Murtomaa yrittää yllättää MiPK:n maalivahti Tatu Österlundin, mutta huonosta asennosta ei saa hyvää laukausta.

Tilanne ennallaan. Otso Knuuttila syöksyi pallon pois Rafaelin  vaarallisista jaloista ja Jaakko Teräsranta (#2) laukoi viidestä metristä yli maalin.

 

Teksti ja kuvat: Matti Murto

 

Recent Posts