FC Vaajakoski – NJS  4–1(1–0)

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

Pohjanoteeraus Vaajakoskella

Rästipeli FCV:tä vastaan oli NJS:lle loistava mahdollisuus helpottaa taistelua ensi kauden sarjapaikasta. Mahdollisuus kuitenkin hukattiin peliesityksellä, joka oli kauden pohjanoteeraus ja vaikeutti suuresti asetelmia kolmelle viimeiselle kierrokselle.

NJS aloitti tällä kokoonpanolla:

Emongo Osongo Joona Tukiainen

Niko Aittasalmi

Kelechi Anyamele   Bob Diasonama Tino Purme    Onni Soiniemi

Aapo Mäki Ahmed Said Ahmed    Lauri Bergström

Otso Knuuttila

Matkalta jäivät pois mm. Lassi Vainikainen (sairaana) ja Joni Murtomaa (työt).

 

Puolustuslinja oli vakiokokoonpanossa, nuori Onni Soiniemi pääsi taas avaukseen laituriksi, sillä laidasssa tavallisesti pelaava  Niko Aittasalmi pelasi hyökkääjien takana paikalla, jossa useimmiten nähdään Lassi Vainikainen. Joona Tukiainen oli toisen kerran kärjessä.

Ottelun ensimmäiset 15 minuuttia olivat hienokseltaan NJS:n hallintaa, mutta maalipaikkoja ei pystytty luomaan. FCV:llä oli kolmen peräkkäisen rajaheiton seurauksena maalitilanne, jossa hyökkääjä kuitenkin pelasi palloa kädellään kääntyessään.

FCV siirtyi 1–0 johtoon hienolla maalilla. Santtu Laaksonen voitti keskiympyrässä pallon, puski sen Toni Järviselle, joka syötti NJS:n puolustuslinjan  taakse ja oikeaan aikaan Lauri Bergströmin ja Aapo Mäen välistä rynnännyt Topi Järvinen pääsi laukomaan 12 metristä ohi Otso Knuuttilan.

Vain kolme minuuttia myöhemmin  Bob Diasonama pääsi ohjaamaan kolmesta metristä kulmapotkun kohti FCV:n maalin avointa nurkkaa, mutta  Aittasalmen refleksit toimivat isäntien eduksi ja hän tyrkkäsi jalkansa maaliin menossa olleen pallon eteen.

NJS:n toinen tilaisuus tuli 23. minuutilla, kun Roope Ervasti kaatoi Kelechi Anyamelen keskitystä tavoitelleen Aittasalmen. Tuomitun rangaistuspotkun Bob Diasonama laukoi maalivahti Ville Viljalan ulottuville ja hän torjui sen kulmaksi. NJS:lle kauden aikana tuomituista kolmesta rankkarista vain ensimmäinen huhtikuussa on uponnut.

Topi Järvisen yllättävä kaukolaukaus 26. minuutilla ponnahti NJS:n maalin yläriman kautta yli, mutta loput puoliajasta oli nyhjäystä. Vasta aivan lopussa 44. minuutilla leimahti, kun Toni Järvinen ja Aapo Mäki taistelivat pallosta niin, että Järvinen lopulta piti vasemmalla kädellään Mäen niskasta kiinni ja tirvasi oikealla koukun Mäen naamaan. Mäki putosi tyrmättynä maahan; 18 metrin päässä ollut erotuomari katsoi tilanteen, neuvotteli 7 m päässä tapahtumaa seuranneen avustavan kanssa, hätisteli pelaajia kauemmas ja armahti Järvisen, joka sai vain varoituksen. Vasta tämän jälkeen erotuomari kiinnitti huomiota maassa edelleen makaavaan Mäkeen. Mäki nousi lopulta tolpilleen ja tilitti harkitsemattomasti tunteitaan avustavalle. Tästä tuli varoitus  ja Mäki huilaa seuraavan ottelun varoitustilin täytyttyä. Jos Järvinen olisi saanut suoran punaisen väkivaltaisesta pelistä, olisi toisella puoliajalla Lauri Bergströmkin säästynyt Järvisen lyönniltä kyynärvarrella niskaan. Siitä tuli vain vapaapotku.

Toinen puoliaika alkoi sekavasti. NJS:n peli ei näyttänyt määrätietoiselta, palloja menetettiin, syötöt ja niiden haltuunotot eivät sujuneet. Peli näytti juuri sellaiselta kuin paineen alla kipsaantuneelta joukkueeelta voi odottaa. Otso Knuuttila joutui töihin ja torjui 53. minuutilla Santtu Laaksosen läpiajon. NJS vaihtoi 55. minuutilla Matti Kaipion keskikentälle. Joona Tukiainen siirtyi kärjestä laitaan pois vaihdetun Soiniemen paikalle ja Aittasalmi kärkeen.

Tasoitus syntyi, kun Kaipio sai  64. minuutilla tökättyä liian taakse tulleen Joona Tukiainen keskityksen Diasonamalle, joka sai heti kimppuunsa Niko Högbackan ja Juuso Haapasaaren. Kaipio tuli viime hetkellä hätiin, vei pallon ja laukoi tasoituksen 21 metristä oikeaan alanurkkaan.

 

Maali piristi hetkeksi NJS otteita, mutta selkäranka katkesi  yllättäen jo 71. minuutilla, kun vaihdosta tullut Matias Kiesilä laukoi Joona Rautamiehen syötöstä kuudentoista rajalta 2–1 johtomaalin. Tilannetta edelsi NJS:n puolustuksen epäonnistunut purku.

Lopullisesti NJS:n ote lipesi 75. minuutilla. Niko Högbacka sai käännettyä  maalin edustalta pallon takaa tulevalle Topi Järviselle, joka sai tykittää vastapalloon Otso Knuuttilan sormenpäiden kautta toisen maalinsa. Heti perään Järvinen pääsi läpiajoon, mutta Knuuttila torjui.

Pari minuuttia ennen täyttä aikaa Högbacka ja Haapasaari pelasivat Joona Rautamiehen läpi,  joka veto juoksusta sinetöi tuloksen FCV:lle 4–1:een.

NJS:n esitys oli pohjanoteeraus. Päävalmentaja Mikko Manninen luetteli pitkän listan parannettavaa: taso heittelee paljon jopa pelin sisällä, paljon syöttövirheitä, kaksinkamppailut, jopa perusasiat sakkasivat ja eikä keskittyminen peliin ollut kohdallaan. Parannuskeino on harjoittelu, mutta jäljellä on vain kolme kierrosta, joten helpommin omalle tasolleen nousee, jos korvien välissä tapahtuisi jotakin.

”Ennenkuulumattoman tasainen A-lohko” on jo hokema, mutta myös fakta. Jos NJS vie pisteitä kärkijoukkueilta, pitäisi pelin lohkon toiseksi viimeistä vastaan päättyä toisin kuin rökäletappioon.

Tuliaisina oli pistemenetys, jääminen putoamisviivan alle, ennestään kasvavat paineet, maalieron  venähtäminen –11:ta, joka voi ratkaista vielä paljon PKKU:n ja FCV:n eduksi (molemmilla –5). Lisäksi puolustuslinjasta puuttuu seuraavassa pelissä pelikiellon takia Aapo Mäki. Vaajakoskella meni siis pieleen kaikki mitä mennä voi. Peli-ilo pitäisi taas löytää, mieluiten heti.

Vaajakoskella nousi taas esiin tehoton hyökkäys. Aloituskokoonpanon kärkien yhteinen maalimäärä 18 pelikierroksen jälkeen oli kolme, eikä se nyt muuksi muuttunut. NJS kaipaisi maalintekoon edellisen kauden kaltaista maalitykki Joni Murtomaan tehokkuutta.

Seuraava peli on kotikentällä Klaukkalan nurmella ensi lauantaina 15.9 klo 17. Vastaan tulee kevätkierroksella Mikkelissä voitettu MP, jolla on vielä mahdollisuus kiilata mukaan taisteluun lohkovoitosta.

 

 

Kevätkierroksen ottelu tekonurmella päättyi maalittomana. Nyt FCV otti 4–1 rökälevoiton ja toiveet sarjapaikasta heräsivät taas Vaajakoskella. FCV:n kaksi maalia tehnyt Topi Järvinen ja NJS:n Joona Tukiainen kevään koitoksessa.

 

Teksti ja kuva: Matti Murto

 


Lisäys 12.9.2018 

Sunnuntaina 9.9.2018 pelatun FC Vaajakoski – NJS ottelun muutamien tilanteiden näkemyserojen johdosta julkaisemme otteluraportin yhteydessä myös FCV:n valmentajan toimittamat FCV:n kuvaajan terveiset Matti Murron otteluraporttiin. FCV:n toteuttama ja julkaisema kooste ottelusta löytyy osoitteesta  https://youtu.be/6DqeU7rcUZ4

 1. ”Toni Järvinen ja Aapo Mäki taistelivat pallosta niin, että Järvinen lopulta piti vasemmalla kädellään Mäen niskasta kiinni ja tirvasi oikealla koukun Mäen naamaan.”
  – Pallontavoittelutilanteessa Mäki hyppäsi Järvisen selkään, jatkaen roikkumista oikea käsi Tonin kaulan ympärillä pallon jo karattua. Toni tämän jälkeen kevyehkösti tönäisi Mäkeä vasurilla hartiaan. Väitettyä lyöntiä ei tapahtunut eikä oikea käsi missään vaiheessa osunut Mäkeä naamaan.
  2) ”18 metrin päässä ollut erotuomari katsoi tilanteen, neuvotteli 7 m päässä tapahtumaa seuranneen avustavan kanssa, hätisteli pelaajia kauemmas ja armahti Järvisen, joka sai vain varoituksen. Vasta tämän jälkeen erotuomari kiinnitti huomiota maassa edelleen makaavaan Mäkeen.”
  – Järvisen saadessa varoituksen oli Mäki ollut jo hyvän aikaa pystyssä ilman merkkiäkään loukkaantumisesta. Kentälle kutsuttu huolto oli myöskin saapunut kentälle kaikessa rauhassa.
  3) ”Jos Järvinen olisi saanut suoran punaisen väkivaltaisesta pelistä, olisi toisella puoliajalla Lauri Bergströmkin säästynyt Järvisen lyönniltä kyynärvarrella niskaan. Siitä tuli vain vapaapotku.”
  – Väitettyä punakortin arvoista väkivaltaa ei todellisuudessa tapahtunut. Varoitus kummallekin pelaajalle lienee ollut perusteltu ja oikea tuomio. Toisella jaksolla Järvisen kyynärvarsi osui niinikään pallontavoittelutilanteessa Bergströmiä niskaan, mutta lyönti on tässä tapauksessa vahvasti liioiteltu termi. Vapaapotku tilanteesta oli perusteltu tuomio.

 

NJS:n miesten edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Tommi Paanasen lausunto:

Pyrimme olemaan avoimia yhteistyölle, kunnioittamaan lajia, vastustajia, päätöksiä ja tulosta. Asioista ja tilanteista kukin luo omia näkemyksiään ja luonnollisesti niitä voi olla eri henkilöillä erilaisia. Kuten kaikki paikalla olleet ja videolta näemme, jo siinä hetkessä näkemyksiä oli monia. Loppupeleissä ainut mikä ratkaisee on tuomarin näkemys. Tilanteessa tuomari näki Järvisen tehneen A koodin ja varoituksen arvoisen rikkeen ja Mäen avustavan tuomarin arvostelun B koodin varoituksen arvoiseksi rikkeeksi. Emme nähneet tarpeelliseksi keskustella tuomareiden kanssa asiasta ottelun jälkeenkään, kunnnioitimme tuomareiden päätöstä ja näkemystä. Kiitimme tuomaristoa ja kotijoukkuetta ottelusta, onnittelemme heitä tärkeistä pisteistä ja toivotamme kaikkea hyvää jatkoon.  

 

 

Recent Posts