NJS – MP 1–0 (0–0)

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

NJS nousi takaisin putoamisviivan yläpuolelle

Yksi maali toi kolme pistettä ja nousun takaisin  putoamisviivan yläpuolelle. Jännityssarja jatkuu …

Lauantaina NJS marssi kahden vierasottelun jälkeen kotinurmelleen isännöimään Mikkelin Palloilijoita seuraavassa kokoonpanossa:

 

Matti Kaipio Niko Aittasalmi

Lassi Vainikainen

Keleche Anyamele   Bob Diasonama Tino Purme   Joona Tukiainen

Markus Laihanen    Ahmed Said Ahmed Lauri Bergström (k)

Otso Knuuttila (mv)

 

Vaihdosta kentälle tulivat  Joni Murtomaa (52. min Matti Kaipio), Emongo Osongo (70. min Lassi Vainikainen) ja Onni Soiniemi (81. min Lauri Bergström)

 

Kärkeen oli nyt nostettu Niko Aittasalmi, joka sai parikseen edellisessä pelissä vaihdosta tulleen ja komean maalin laukoneen Matti Kaipion. Aittasalmi on siis pelannut kaikilla muilla  pelipaikoilla paitsi maalivahtina. Lassi Vainikainen oli toipunut entiselle paikalleen keskikentän hyökkäävään rooliin ja pelikiellossa olleen Aapo Mäen paikan topparilinjassa otti Markus Laihanen, joka hoiti homman ammattimaisesti.

Päävalmentaja Mikko Manninen toistaa usein, että puolustuksen pitävyys on pelin lähtökohta. Nyt joukkue piti oman pään puhtaana. Mikkelin maalitykki Miikka Oinonen päivysti pääasiassa NJS:n puolustuslinjan  tasalla, mutta Said Ahmed ei päästänyt häntä vaarallisiin tilanteisiin. MP:n toinen kanuuna Lucas dos Santos oli sitäkin liikkuvampi. Taitava brassi nousi laidallaan pallon kanssa ja pelasi hienosti yhteen Iiro Äijön ja Mikko Hiltusen kanssa. Joona Tukiainen ja Lauri Bergström joutuivat tekemään lujasti töitä ja puolustivat heidät nollille. Dos Santokselle syötettiin usein pitkä pallo puolenvaihdon tapaan laidan tyhjään tilaan, joka tiesi töitä  NJS:n puolustukselle.

 

Ensimmäisellä puoliajalla MP hyökkäsi hiukan enemmän, kun taas NJS:llä oli muutaman minuutin ankara painostusjakso juuri ennen puolen tunnin täyttymistä, mutta yhtään laukausta maalivahdin torjuttavaksi ei lopulta saatu aikaan. MP:n ensimmäinen toteutunut yritys tapahtui 9. minuutilla, mutta Jiri Haikosen kova kaukolaukaus 30 metristä meni hieman yli. Lassi Vainikainen yritti samaa 32. minuutilla  24 metristä, mutta pallo leijui korkeuksiin.

Lauri Bergström blokkasi Miikka Oinosen laukauksen pilkun kohdalta 11. minuutilla. Uudestaan hän liukui oikeaan aikaan pallon eteen 37. minuutilla ja läpiajoon livahtaneen dos Santosin veto meni kulmapotkuksi. Tilanteeseen johtanut MP:n nopea hyökkäys käynnistyi Bergströmin itsensä harhasyötöstä Mikko Hiltuselle, joten jälkien siivous sujui mallikkaasti.

Otso Knuuttila esitteli refleksejään nyrkkeilemällä Oinosen ovelan noston kohti takakulmaa päätyrajan yli. NJS:n paras tilanne nähtiin 44. minuutilla: Said Ahmed voitti rajaheitosta pallon keskiviivalla, syötti Aittasalmelle, joka lainasi pellon hetkeksi Matti Kaipiolle ja syötti heti sen takaisin saatuaan Tino Purmeelle, jonka laukaus 14 metristä ponnahti puolustajan jalasta takaisin kentälle. Jakson lopuksi MP:n Onuray Köse laukoi 16 rajalta viisi metriä maalin ohi. MP:lle tuomittiin kolme kulmapotkua ja NJS:lle yksi.

 

Toisella puoliajalla parhaat tekopaikat ja ottelun ratkaisumaali kirjattiin NJS:lle. Jo 47. minuutilla Markus Laihanen avasi pitkällä pallolla Niko Aittasalmelle, joka jatkoi läpiajoon pyrähtäneelle Matti Kaipiolle. Hänen nopeutensa ja massansa eivät kuitenkaan riittäneet topparijärkäle Vincent Bikanalle.

Seuraava loistotilaisuus tuli Niko Aittasalmelle. Keleche Anyamelen rajaheiton palautti Lassi Vainikainen takaisin laitaansa dominoineelle Anyamelelle, joka lyhyen kuljetuksen jälkeeen keskitti hienosti Aittasalmelle maalin eteen, mutta laukaus neljästä metristä nousi maalin yli. Dos Santos pääsi 67. minuutilla laukomaan kuudentoista kulmasta, mutta Otso Knuuttila poimi matalan vedon helposti.

Hieman ennen 70 minuutin täyttymistä Joona Tukiainen keskitti rajaheiton jälkitilanteesta juuri kentälle vaihdetulle Joni Murtomaalle, mutta maalivahti Jonne Uronen onnistui peittämään Murtomaan jatkon parista metristä.

 

Ottelun ratkaisu tapahtui 73. minuutilla. Niko Aittasalmi syötti oman rangaistusalueen kaarelta keskiympyrään Joni Murtomaalle, joka käänsi pallon vasempaan laitaan Bob Diasonamalle. Diasonama leikkasi keskiviivan takaa maalin eteen, harhautti matkalla Elliot Simmonsin ja laukoi lujaa 25 metristä matalan pallon MP:n maalin vasempaan alanurkkaan. Hyökkäyksessä olivat hyvin mukana myös Emongo Osongo ja Tino Purme, jotka liikkeellään pitivät laukaisulinjan auki. Ensimmäisellä puoliajalla tilanne oli välillä  sellainen, että MP:n kuudentoista alueella oli neljä puolustajaa ja yksi NJS:n hyökkääjä. Toisella jaksolla hyökkäyksen paine oli parempi.

Heti johtomaalin jälkeen MP:n tasoitus oli henkeäsalpaavan lähellä. Otso Knuuttila  jatkoi saamansa syötön suoraan Miikka Oinoselle, joka tykitti rangaistusalueen kaarelta 21 metristä kohti ylänurkkaa, mutta Knuuttila ponnisti paraatipelastukseen ja torjui itse aiheutetun vaaratilanteen kulmaksi. MP:n loppukiri ei purrut sillä Knuuttila oli vireessä. Jiri Haikonen syötti  85. minuutilla keskiviivalta pitkän Oinoselle, joka oli selin maaliin ja syötti rangaistusalueen kaarelle dos Santosille, jonka lujan vedon Knuuttila torjui.

Lisäajalla Osongo ja Purme olivat menossa 2 vastaan 2 tilanteessa läpi, mutta tilanne kuivui kun Osongo kaatui. Pelissä nähtiin myös punainen kortti. Tuomari antoi keltaisen Joona Tukiaiselle lisäajan viidennellä minuutilla pelin viivyttämisestä ja kun ensimmäinen varoitus oli tullut jo puoli tuntia aikaisemmin, läksi Tukiainen kaksi minuuttia ennen päätösvihellystä suihkuun.

NJS:n pelissä ei nyt näkynyt merkkejä paineista, vaan joukkue keskittyi pelaamaan ja tulos oli erinomainen, hyvän toisen puoliajan takia myös ansaittu. MP:stä tuli aito työ- taisteluvoitto, jo kauden toinen, mutta taistelu ei tarkoittanut jäykkää kohellusta ja tuskaista puurtamista.

Voitto nosti NJS:n takaisin putoamisviivan yläpuolelle. Takana pisteen päässä viivan alla on PKKU, joka on NJS:n seuraava vastustaja ensi lauantaina 22.9. klo 15 Kalevan urheilupuiston nurmella. Voitto PKKU:sta takaisi NJS:lle sarjapaikan Kakkosessa jo ennen viimeistä kierrosta, jolloin Klaukkalaan tulee Joensuusta vieraaksi paikkansa Kakkosessa jo varmistanut JIPPO.

Kolmanneksi viimeinen kierros oli putoamistaistelun osalta jossakin määrin odotettu: kaikki kolme säilymisestä kamppailevaa ottivat pisteitä. NJS voitti ja nousi kuiville, mutta myös PKKU ja FCV jatkavat taistelua: PKKU pelasi tasan Viikinkien kanssa ja FCV vei pisteen kärkijoukkue JäPS:ltä.

Lohkon ykkönen vaihtui taas: MYPA syrjäytti JäPS:n piikkipaikalta nujerrettuaan kotonaan Gnistanin. Gnistan hankki kolme punaista (kaksi lisäajalla) ja lähtee seuraavalle kierrokselle rampana kovakuntoista, edelleen putoamista vastaan pyristelevää FCV:tä vastaan. Gnistan on pudonnut vauhdilla ykkösestä seitsemänneksi ja sen mahdollisuudet karsintoihin ovat höyhentäkin kevyemmät. JäPS on toisena kaksi pistettä MYPA:n takana jäätyään Vaajakoskella tasapeliin.. Nousua tavoitteleva PEPO putosi kolmanneksi hävittyään MiPK:lle ja on kolme pistettä MYPA:n takana tasapistein molempien Mikkelin joukkueiden kanssa.

Bob Diasonaman maali nosti NJS:n takaisin putoamisviivan yläpuolelle.

Teksti ja kuva: Matti Murto

 

Recent Posts