PKKU – NJS   0-1(0-1)

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

Tavoite toteutui – sarjapaikka varmistui

NJS:llä oli Keravalla tilaisuus voitolla PKKU:ta vastaan varmistaa sarjapaikka Kakkosessa ja tilaisuus käytettiin, mutta huikean taistelun se vaati.

Avauskokoonpano ei suuria yllätyksiä tarjonnut:

Matti Kaipio Niko Aittasalmi (kapt)

Lassi Vainikainen

Kelechi Anyamele  Tino Purme Bob Diasonama  Tony Lehtimäki

Aapo Mäki Ahmed Said Ahmed   Markus Laihanen

Otso Knuuttila (mv)

Aapo Mäki palasi pelikiellon jälkeen topparikolmikkoon, mutta Lauri Bergsrömin korvasi nuori Markus Laihanen, joka jo edellisessä pelissä Mikkeliä vastaan osoitti kykynsä Mäen sijaisena. Keskikentällä aloitti laiturina oikealla Tony Lehtimäki, joka pelasi myös puolustussuuntaan kauden parhaan ottelunsa. Vasemmalla laidalla Kelechi Anyamele näytti nauttivan hänelle ilmeisesti mieluisimmasta wing backin roolista.

Matti Kaipio oli Niko Aittasalmen parina kärjessä. Vaihdosta kentälle tuliva Joni Murtomaa toiselle puoliajalle Kaipion tilalle. Eetu Sankkinen korvasi Lassi Vainikaisen (84. min), jolloin Aittasalmi siirtyi kärjestä kymppipaikalle ja nuori Onni Soiniemi tuli lopuksi Kelechi Anyamelen tilalle (90. min).

Mikko Manninen antoi nuorille pelaajille paljon vastuuta kauden tärkeimmässä ottelussa ja varsinkin sen ratkaisuvaiheissa mukaanlukien ylipitkä lisäaika.

PKKU:n kokoonpano oli varsin tuttu edellisestä kohtaamisesta, Lahdesta miehistöön tuli nyt Nuutti Laaksonen puolustuslinjaan. Tuuli ei kentälle pahasti osunut ja ajoittain vihmoneet pienet sadekuurot auringonpaisteen lomassa pitivät kentän märkänä ja liukkaana.

 

NJS:n pelin lähtökohta on pitävä puolustus ja se toimi. PKKU:n hyökkääjiä ei päästetty laukaisupaikkoihin, mutta vaikeaa murtautuminen oli myös NJS:lle. Ottelun ensimmäinen maalintekotilanne oli vasta 7. minuutilla kun Matti Kaipio päätti pitkän  hyökkäyksen laukomalla kuudentoista rajan takaa ohi.

Seuraava paikka kymmenen minuuttia myöhemmin tuotti tulosta: Kelechi Anyamele otti haltuunsa PKKU:n puolustuksen lähettämän purkupallon lähellä oman rangaistusalueen kulmaa ja avasi pitkän Aittasalmelle, joka voitti pääpallon kahden puolustajan välistä, karkasi ja syötti maalin eteen Lassi Vainikaiselle. Samaan palloon ryntäsi myös maalivahti Ville Ulmanen, mutta myöhästyi ja Vainikainen sai sijoittaa vasurillaan pallon tyhjään maaliin. Vainikaisen tämän kauden ensimmäinen maali osoittautui lopulta  myös ottelun voittomaaliksi, jolla kuitatattiin edellisen yhteenoton tappio ja varmistettiin sarjapaikka.

Puoliajan lopulla Aittasalmi laukoi vielä hyvän hyökkäyksen päätteeksi paristakymmenestä  metristä maalin ohi. Peli oli aktiivista, mutta maalivahdit pääsivät lopulta vähällä sillä molemmat puolustukset hoitivat osuutensa. Kulmapotkuja PKKU:lla oli neljä, NJS:llä yksi.

Toisella puoliajalla PKKU yritti kaikkensa. Aluksi  Tino Purme laukoi kuitenkin vajaan minuutin pelin jälkeen yli. PKKU:lle tuli tilaisuus 49. minuutilla, mutta Tony Lehtimäki ennätti viemään pallon jo pilkun kohdalle läpiajossaan päässeen Milo Jungin jaloista.

Reilun tunnin  pelin jälkeen Lehtimäki nosti laidaltaan hyökkäyksen, keskitti Joni Murtomaalle, mutta pallo  muutti puolustajan jalasta suuntaa ja jäi hiukan taakse eikä Murtomaa saanut voimaa laukaukseen, jonka puolustus lopulta peitti. Pallo kimposi taakse Purmeelle, jonka kovan vedon maalivahti nyrkkeili kentälle. Hiukan myöhemmin Lassi Vainikainen laukoi pallon sivuverkkoon. Paras tilanne syntyi 70. minuutilla: Tony Lehtimäki katkaisi PKKU:n hyökkäyksen ja purki pallon Vainikaiselle, joka  jatkoi sen Murtomaalle. Hänen sijoituksensa sujahti takatolppaa raapien ohi.

Tämän jälkeen käynnistyi isäntien loppukiri.  PKKU otti riskin ja nosti NJS:n kuudentoista rajoille pelaajia, joten NJS:n oli koottava maalintekosektorille  ylivoima. NJS purki palloja, mutta niistä avautui usein uusi hyökkäys. PKKU pääsi laukomaan, mutta vedot tulivat kaukaa tai pienestä kulmasta kohti Otso Knuuttilaa joka poimi niitä helposti. Lukumääräisesti PKKU laukoi viimeisen 20 minuutin aikana enemmän kuin koko ottelun alkuvaiheen aikana yhteensä. NJS pääsi muutamaan vastahyökkäykseen, mutta tuloksetta.

Yliaikaa pelattiin jo neljännellä minuutilla, kun PKKU keskitti pallon NJS:n rangaistusalueelle. Knuuttila syöksyi palloon ja  samaa palloa tavoitellut Hedi Khayat hyppäsi maassa olevan Knuuttilan yli, mutta kolhaisi samalla jalallaan Knuuttilan päätä. Knuuttilan hoitoon  meni kuusi minuuttia. Vaihtoon ei ollut mahdollisuutta, sillä kaikki kolme oli käytetty, joten Knuuttila vartioi lopun aikaa maaliaan pää siteessä. Vielä ennen päätösvihellystä Richard Tiberi lanasi Tony Lehtimäen sivurajalle ja sai varoituksen, joita kiihkeässä pelissä jaettiin vain kolme. Seuranneesta vapaapotkusta avautui Eetu Sankkiselle tilanne, mutta veto osui tolpan viereen sivuverkon ulkopuolelle. PKKU:n taistelu ja peli päättyi kuitenkin vasta Knuuttilan torjuntaan, kun hän vangitsi Akseli Haapalaisen laukauksen pienestä kulmasta ajassa 103 minuuttia.

NJS varmisti sarjapaikkansa ja samalla päättyi A-lohkon putoamistaistelu. Kolmoseen siirtyvät LPS, PKKU ja FC Vaajakoski.

Vaajakosken hyvä vire jatkui ja se voitti pitkään lähes varmana nousijajoukkueena pidetyn Gnistanin kotonaan 2–1, joten oulunkyläläisjoukkueen ohuet haaveet nousukarsinnoista haihtuivat lopullisesti. Lohkon voittaja ratkeaa vasta viimeisellä kierroksella. Nyt kärjessä on kolmen pisteen sisällä vielä viisi joukkuetta, jotka eivät pelaa keskenään. Niinpä teoriassa myös MiPK tai  JIPPO voivat voittaa edellyttäen että kaikki muut kärkiviisikosta häviävät. Parhaat edellytykset ovat MYPA:lla, joka saa vastaansa Saviniemeen motiivia vailla pelaavan PKKU:n. PEPO on toisena pisteen päässä ja kohtaa sarjapaikkansa jo varmistaneen FC Viikingit Vuosaaressa. Kaksi pistettä johtavan MYPA:n takana kolmantena on JäPS, jonka viimeinen vastustaja on jo monta kierrosta sitten lohkon jumbosijan varmistanut LPS Laajasalossa. Kaikilla kolmella kärkijoukkueella on viimeisellä kierroksella pakkovoiton paikka, muussa tapauksessa tulos riippuu siitä, miten muut pelaavat. Vain lohkovoitolla on merkitystä jatkoa ajatellen.

NJS pelaa viimeisen kierroksen ottelunsa  Klaukkalan nurmella ensi lauantaina klo 15.00 Joensuusta paikalle saapuvaa JIPPOa vastaan  Kummallakaan joukkueella ei ole mitään menetettävää, mutta NJS haluaa varmasti esittää kotiyleisölle taisteluilmeensä, viihdyttävää jalkapalloa, hienon ottelutapahtuman ja hyvät muistot kauden päätteeksi.

Tony Lehtimäki taistelee  Saku Haikon kanssa.

NJS:n puolustus toimi kaikissa tilanteissa.

Lassi Vainikaisen kauden avausmaali syntyi täsmälleen oikeaan paikkaan.

Kelechi Anyamele  vie Milo Jungia.

Teksti ja kuvat: Matti Murto

Recent Posts