NJS – JIPPO 2-4 (1-3)

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

Kotitappio kauden päätteeksi

Klaukkalan nurmella kohtasi kaksi erilaisin motiivein pelannutta joukkuetta. Isännillä tavoite oli saavutettu, mutta Joensuusta asti tulleet vieraat eivät halunneet palata takaisin Pohjois-Karjalaan ilman pisteitä. Tämä näkyi heti ottelun alussa: NJS:n otteet antoivat vaikutelman, ettei kahteen aiempaan peliin verrattuna  keskittyminen ollut terävimmillään.

Aloituskokoonpano oli tällainen:

Tony Lehtimäki Emongo Osongo

Lassi Vainikainen

Kelechi Anyamele   Bob Diasonama Niko Aittasalmi   Aziz Bhar

Aapo Mäki Ahmed Said Ahmed   Mikko Wahlroos

Jussi Valkama (mv)

Samalla pelattiin Mikko Wahlroosin ja Iiro Laakson jäähyväisottelu. Molemmat  joukkueen mukana vuosikaudet voiton ja tappion hetket tiiviisti kokeneet konkarit ilmoittivat pistävänsä nyt nappikset naulaan. Wahlroos otettiin perinteiseen tapaan vaihtoon 70. minuutilla ja korvaajaksi tuli lääkäriltä vihdoin peliluvan saanut Severi Murto. Emongo Osongo antoi tilaa Laaksolle 79. minuutilla ja 57. minuutilla Atte Kaipio tuli tällä kaudella ensimmäisen kerran laidalleen Aziz Bharin tilalle.

Lauri Bergströmin, Otso Knuuttilan, ja Joni Murtomaan nimet puuttuivat pöytäkirjasta. Tino Purme, Tukiaisen serkuset, Markus Laihanen ja Matti Kaipio huilasivat ja olivat voittamassa  A-junioreiden säilymistaistelua sunnuntaina FC Viikinkien edustusta vastaan lukemin 14–0.

Näytti siltä, että sitä mukaa kuin lauantaina tilanteita kierroksen muista otteluista saatiin, JIPPOn tahti varsinkin toisen puoliajan jälkimmäisellä puoliskolla kiihtyi. Sen edeltä sarjataulukossa PEPO oli hyytymässä kakkossijalta tappiolla viidenneksi, JäPS nousemassa hopealle ja JIPPO  viidennestä kolmanneksi, mikäli maaliero olisi parempi kuin MiPK:lla. Lohko oli mainettaankin tasaisempi, lopulta JIPPO ja MiPK (lohkon 3. ja 4.) olivat ainoat joukkueet, jotka onnistuivat voittamaan NJS:n kahdesti. JIPPOn nousuhaaveet eivät toteutuneet, mutta kausi päättyi viiden ottelun voittoputkeen. Lohkon voittanut MYPA , JIPPO  ja NJS olivat tämän kauden nousijajoukkueita. Samoin putoamisviivan alle jääneet FCV ja LPS. Tosin FCV todennäköisesti saa jälleen kabinettipaikan, sillä Keski-Suomen Kolmosen voittanut FC Blackbird ilmoitti, ettei se ota Kakkosen paikkaa vastaan vaan jatkaa Kolmosessa.

Lauantain ottelu ei juuri pelillisiä hienouksia tarjonnut, mutta  viihtyvyyttä ja muutaman erikoisen muiston. Ottelun kaksi ensimmäistä maalia syntyi seitsemässä minuutissa. JIPPO meni aluksi johtoon, kun maalivahti Jussi Valkaman avaussyöttö epäonnistui. Se meni suoraan Aleksi Ikoselle, joka laukoi 15 metristä joensuulaiset johtoon.

NJS vastasi kolme minuuttia myöhemmin: Lassi Vainikainen kaappasi pallon, syötti oikealle Bob Diasonamalle, joka jatkoi kulmaan Aziz Bharille. Bhar syötti takaisin ja Diasonama nosti pallon 26 metristä maalivahti Paavo Jarvan yli verkkoon. NJS:llä oli muutama tilanne, mutta JIPPO käytti omansa, kun puoli tuntia oli juuri täyttynyt.  Akseli Nissinen ohitti Aapo Mäen, jonka liukutaklaus päättyi kaatumiseen. Nissinen sai päätyrajalla tilaa syöttää vapaana pilkun takana odotelleelle Akseli Ikoselle, joka laukoi toisella osumallaan JIPPOn 1–2 johtoon.

Maalin jälkeen ote siirtyi JIPPOlle ja tulosta  syntyi 40. minuutilla. Ville Teräsranta kaappasi Aapo Mäen korkean avauksen ja käynnisti hyökkäyksen, jolla NJS:n puolustus puhkottiin parilla nopealla syötöllä ja pääosaa esittänyt Aleksi Nissinen pääsi itse viimeistelemään 14 metristä 1–3 osuman. NJS:n puolustus ei halunnut hyväksyä maalia edeltäävää epäselvyyttä aiheutanutta paitsiotilannetta ja Mäki sai protestoinnista varoituksen.

 

Toisen puoliajan alku oli verkkaista NJS-hallintaa. JIPPO tukki maalin edustan kovin ottein ja läpi yrittänyt Lassi Vainikainen kaadettiin rankkarialueen rajalla vapaapotkun arvoisesti kahteen kertaan, ensin 55. minuutilla ja sitten kymmenen minuuttia myöhemmin uudelleen. Molemmat vapaapotkut vaarallisista paikoista osuivat muuriin. Myöhemmin JIPPO osui ylärimaan kahdesti. Ensin Aapi Helvelahti  puskulla kulmalipun vierestä annetusta vapaapotkusta ja myöhemmin Aleksi Ikonen laukoi 21 metristä yläputkeen. Viimeisen 20 minuuttisen JIPPO paransi tempoa, nousu MiPK:n ohi kolmanneksi kiinnosti ja sen ratkaisisi maaliero. Maalilla se varmistuisi, sillä tilanteet muista otteluista olivat hyvin tiedossa.

Vartti ennen täyttä aikaa Kelechi Anyamele syötti Osongolle 16 alueelle toppareiden väliin, mutta  vieraiden puolustus onnistui purkamaan pomppivan pallon viidestä metristä sivurajan yli. Toinen tilanne oli Anyamelen vapaapotku yli 30 metristä, jonka Jarva poimi yläkulmasta.

Lisäajalla syntyi kaksi maalia. Ensin 90+2 minuutilla Jippo nosti seitsemän pelaajaa NJS:n maalin edustalle. Timo Tahvanaisen pitkä rajaheitto rangaistusalueelle kimposi pääpalloa tavoitelleista maahan Tuomas Kettuselle, joka potkaisi pallon viidestä metristä maaliin. Seuraavasta aloituksesta käynnistyi  NJS:n viimeinen hyökkäys. Niko Aittasalmi antoi avauspotkun Diasonamalle, joka jatkoi alas Ahmed Said Ahmedille ja sai sen heti takaisin, mutta syötti uudelleen puolustuslinjaan Severi Murrolle. Hän kuljetti, ohitti Teemu Hallikaisen ja syötti Atte Kaipiolle, joka nosti pallon toppareiden välissä odottaneelle Aittasalmelle. Aittasalmi otti rinnalla haltuun ja sulki aloittamansa syöttöketjun laukomalla 12 metristä sen kummempia miettimättä maalin. JIPPO ei päässyt koskemaan palloon kertaakaan. Osuma oli Aittasalmen tämän kauden ensimmäinen, samanlaisia nähtiin takavuosina usein. Ottelu ja kausi päättyi tähän iloiseen maaliin ja 2–4 tappioon.  Lopulta FCV:n kavennusmaali Mikkelissä MiPK:ta vastaan – sekin lisäajalla – ratkaisi JIPPOlle kolmostilan, jonka Aittasalmi Nurmijärvellä oli ottelun päätteeksi tuhota. JIPPO ansaitsi voittonsa ja myös hyvän sijoituksensa. Joensuulaiset kuuluvat joukkoon, joka panosti tosissaan nousukarsintaan. MYPAN lohkovoitto tarkoittaa, että Kakkosessa riittää tasoa ja tavoitteellisia joukkueita myös ensi vuonna.

Erikseen pitää mainita, että NJS:n kotiottelut on järjestetty hyvin. Jos katsomot saataisiin nykyajan tasolle, sateelta suojaan ja viihtyisiksi, olisi ottelutapahtumilla edellytykset kehittyä merkittäväksi kunnan asukkaiden yhteisöllisyyttä yli kylärajojen rakentavaksi tekijäksi.  Futis on ottelu- ja harrastajamääriltään huomattavasti vaikuttavampi kuin muutamat muut lajit, joiden olosuhteisiin kunta on satsannut tukevia summia.

Emeritus jalkapalloilijoiksi siirtyneet Mikko Wahlroos ja Iiro Laakso.

Jalkapallonurmet jättävä Mikko Wahlroos taistelee pallosta, Mikko Mäkirinne ahdistelee ja Bob Diasonama tukee.

Aziz Bhar purkaa NJS:n maalin edustalta.

Viime hetkellä kauden avausmaalin iskenyt Niko Aittasalmi ja ottelun paras pelaaja Timi Tahvanainen.

Teksti ja kuvat: Matti Murto

Recent Posts