Naisille tappio nousukarsinnassa

 In Etusivu, N1, N1 Raportit, NJS

NJS:n naisten joukkue kärsi 4-1 (2-0) tappion Ilves/2:lle toisessa nousukarsintaottelussa lauantaina Tampereen Vuoreksessa ja hävisi nousukarsinnat näin yhteismaalein 5-2, kun ensimmäinen ottelu oli päättynyt 1-1..

Ensimmäisen yllätyksen NJS koko jo ennen ottelua, kun joukkue sai käsiinsä Ilveksen kokoonpanoluettelon. Ilves oli päättänyt todella varmistaa nousun ja ottamalla avauskokoonpanoon vain kaksi NJS:aa vastaan edellisviikon sunnuntaina pelannutta pelaajaa. Loput olivat joko vaihtopelaajina tai kentän laidalla katsomassa ottelua siviilivaatteissa. Kun sarjaotteluissa oli tauko maaottelutauon vuoksi, Ilves oli käyttänyt hyödykseen säännöissä olevaa mahdollisuutta ja otti otteluun alle 20-vuotiaita pelaajia sekä seuran liigajoukkueesta ja B-juniorien SM-joukkueesta. NJS ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt vaan lähti otteluun ennakkoluulottomasti. Kolmannella minuutilla Oona Sevenius murtautui hänelle ominaiseen tapaan laidasta läpi. Ilves oli selvästi merkinnyt hänet etukäteen ja puolustaja kaatoi hänet rangaistusalueen laidalla sääntöjen vastaisesti nurin estääkseen Oonan etenemisen. Tuomitusta vapaapotkusta ja sitä seuranneista kolmesta kulmapotkusta NJS ei kuitenkaan saanut maalia aikaan. Tilanteiden jälkeen Oona tuli kentän laidalle solisluutaan pidellen ja pian todettiin, ettei hän pysty jatkamaan peliä. Oona vietiin Tampereen keskussairaalaan, missä myöhemmin todettiin, että solisluu oli mennyt poikki. Näin NJS sai ottelun alkuun pahan takaiskun Oonasta itsestään puhumattakaan. Hänellä on edessään kolme viikkoa käden pitoa kantositeessä ja sen jälkeen odottelua, miten luu paranee. Tämän jälkeen Ilves otti ottelun haltuunsa ja prässäsi ylhäältä NJS:n puolustusalueella ja teki NJS hyökkäysten rakentelun vaikeaksi. Yhdeksännellä minuutilla Ilveksen Noora Hämäläinen laukoi vasempaan ylänurkkaan kierteisen vedon, jonka Annika Kulha torjui hienosti kulmaksi. 14 minuutilla NJS:n Emmiina Taivassaloantoi hienon pystysyötön Tytti Kemppaiselle, joka jatkoi Henna Suorelalle vapaaseen paikkaan. Tämän ohjauksen Ilveksen maalivahti Kiira Kaivola torjui jalallaan. Tytti Kemppainen pääsi vielä laukomaan vastapalloon, mutta ampui tuhannen taalan paikasta yli. Maali tuohon tilanteeseen olisi muuttanut ottelun luonteen täysin. Ilves jatkoi prässäystään ja 26 minuutilla Jenna Hippi ei saanut vaikeaan paikkaan tullutta syöttöä haltuun. Viime vuoden Ruotsin mestari ja Suomen naisjalkapallon yhdeksi suuremmaksi lupaukseksi mainittu Emmaliina Tulkki sai pallon itselleen ja nosti pallon maaliin yli vastaan tulleen Annika Kulhan. Ilveksen painostus jatkui ja seitsemisen minuuttia hyvän syöttökuvion päätteeksi Nea Lehtola pelattiin vapaaksi nostolla yli NJS:n puolustuslinjan ja hän laukoi pallon maalin takanurkkaan. Näin tauolle mentiin 2-0 lukemissa.

Toiselle puoliajalle NJS tuli vielä taistelumielellä. 52 minuutilla Henna Suorela pääsi laidasta läpi ja onnistui ohjaaman pallon ohi vastaan tulleen maalivahdin, mutta Ilveksen puolustaja onnistui pelastamaan tilanteen kulmaksi juuri ennen kuin pallo olisi mennyt maaliin. Tämän jälkeen Ilveksellä oli parikin hyvää paikkaa. Ensin 54 minuutilla Jonna Uusipaasto laukoi ylärimaan ja jatkotilanteen Annika Kulha torjui kulmaksi. Kuutisen minuuttia myöhemmin Armi Heikkilä murtautui läpi ja tämänkin Annika torjui. Viitisen minuuttia tämän jälkeen NJS muutti taktiikkaa hyökkäävämmäksi ja muutti ryhmityksen 3-4-3:ksi. Tällä joukkue saikin paremmin painettua pelin enemmän Ilveksen päätyyn, mutta todella vaarallisia tilanteita hässäkänpoikasia lukuun ottamatta ei Ilveksen maalilla saatu luotua. 75 minuutilla NJS:n puolustukselle tuli kommunikaatiovirhe ja Jonna Uusipaasto pääsi päällään ohjaamaan keskityksen maaliin. Neljä minuuttia tästä NJS:n prässipeli puolestaan tuotti tulosta, kun Sarah Wasser riisti pallon Ilveksen alimmalta puolusta, pääsi yksin läpi ja sijoitti pallon varmasti oikeaan alanurkkaan. 82 minuutilla Annika Kulha torjui alanurkasta Ilveksen laukauksen. Vastapallosta Ilveksen Jessica So ohjasi tyhjään maaliin ottelun päätösnumeroiksi 4-1. Näin Ilves/2 sai ensi kaudeksi paikan ensimmäiseen divisioonaan ja NJS jatkaa toisessa divisioonassa.

NJS oli tehnyt viikolla harjoituksissa paljon töitä sunnuntain pelin perusteella valmistautuessaan toiseen nousukarsintapeliin. Tämä työ meni osin hukkaan, kun vastaan tulikin käytännössä toinen joukkue. NJS ei kuitenkaan häkeltynyt, vaan pyrki pelaamaan omaa peliään. Ilves oli hyvä joukkue ja sai etenkin ensimmäisellä puoliajalla välillä prässipelillään NJS:n turhautumaan pelinrakentelussaan. Sen pelistä näkyi, että joukossa oli liigassa ja nuorten maajoukkueissa pelanneita pelaajia. Näillä oli pallorohkeutta, uskalsivat syöttää vaikeisiin paikkoihin ja etenkin käyttää hyökkäyksissä vauhdilla nousevia laitalinkkejä ja -puolustajia. NJS:n ei kuitenkaan tarvitse lainkaan hävetä suoritustaan, vaan se saa olla ylpeä itsestään. Joukkue ei kumarrellut kuvia ja taisteli täydet 90 minuuttia. Kemppaisen ja Suorelan tilanteista jäi hieman jossiteltavaa, mutta sitä ei käy kiistäminen, että lauantain pelin voitti parempi joukkue, vaikka pari maalia olisikin voitu estää paremmalla puolustamisella. Edellisen ottelun tavoin joukkueen ykköspelaaja oli jälleen joukkueen kapteeni ja maalivahti Annika Kulha, joka esitti useita komeita torjuntoja.

Kaudesta NJS:n kannalta jo selvästi positiivinen kuva. Tuloksellisesti heikosti menneiden talven harjoitusotteluiden jälkeen tuskin kukaan olisi uskonut, että sarjakauden jälkeen joukkue on jälleen lohkovoittaja ja taistelee noususta. Joukkue jää nyt noin kuukauden tauolle ja lähipäivien/-viikkojen aikana kuultaneen ensi kauden kuvioista.

NJS:n kokoonpano: Annika Kulha, Rosa Lesch (86 min Nea Kujala), Paula Kantelinen, Heidi Rajakko, Emmiina Taivassalo (81 min Jessika Laakso), Jenna Hippi (69 min Julia Jokiranta), Tia Laine (81 min Laura Grönqvist), Oona Sevenius (8 min Henna Suorela), Tytti Kemppainen (86 min Heidi Hellgrén), Sarah Wasser, Sara Kärnä

Emmiina Taivassalo (vas.), Paula Kantelinen ja Henna Suorela puolustustaistelussa.

 Tytti Kemppaisella oli alussa hyvä paikka viedä NJS johtoon.
Henna Suorela pallotaistelussa Ilveksen Johanna Heikkisen kanssa.
Pelin jälkeen iloinen ja itsestään ylpeä joukkue
Kuvat: Risto Lampinen
Recent Posts