NJS otti tyylikkään voiton sarja-avauksessa Oona Seveniuksen maaleilla

 In Etusivu, N1, N1 Raportit, NJS

NJS oli vahvempi joukkue molemmilla puoliajoilla. Oona Seveniuksen viimeistelemät maalit syntyivät jo ensimmäisellä jaksolla. ÅIFK ei pystynyt kamppailemaan voitosta Klaukkalassa.

Vierailija ÅIFK aloitti ottelun terävästi ja sai luotua tilanteita NJS:n maalille. Ensimmäinen kymmenminuuttinen oli vieraiden hallinnassa.

Vierailijan vahva jakso päättyi kuin veitsellä leikaten, kun Heidi ”Heiska” Rajakko syötti Oona Seveniuksen keskeltä läpi tekopaikkaan. Lauantaina vielä 14-vuotias Sevenius sijoitti tarkasti pallon maaliin ohi ÅIFK:n maalivahdin Lotta Parkkolan. Ottelua oli tuolloin pelattu 13 minuuttia.

Hieman myöhemmin Sevenius pääsi toistamiseen keskeltä yrittämään. Tällä kertaa Parkkola torjui. Ottelun painopiste oli siirtynyt ÅIFK:n kenttäpäätyyn.

NJS:n ensimmäisen puoliajan painostus johti useisiin kulmapotkuihin, joista kolmas oli lähellä johtaa toiseen osumaan kotijoukkueelle.

ÅIFK onnistui tekemään useita pallonriistoja keskialueella ja puolustuksessa, mutta pelin kääntäminen hyökkäykseksi takkusi. Kotijoukkueen keskikenttä ja puolustuslinja merkkasi omat vastustajansa eikä antanut saumaa hyökkäysten kehittelyyn.

NJS sai 36. minuutilla jälleen luotua maalintekopaikan, mutta Erika Tuomisen laukaus rangaistusalueen rajalta viuhui yli maalin. Seuraava tekopaikka siunaantui Seveniukselle hyvän syöttökombinaation jälkeen. Parkkola sai torjuttua pallon riman yli.

Minuuttia ennen ensimmäisen puoliajan loppua Sevenius nousi vauhdilla vasemmasta laidasta ohi ÅIFK:n puolustajan Ella Riikosen. Sevenius pääsi harhauttamaan maalivahti Parkkolaa, joka venyi tilanteessa torjuntaan. Parkkola ei saanut palloa haltuunsa ja Sevenius pääsi sijoittamaan pallon tyhjänä ammottavaan vierasjoukkueen maaliin.

Puoliajalle mentiin kotijoukkueen johtaessa 2–0.

– Kyllä me mun mielestä aloitettiin ihan hyvin. Eka vartti oli meidän omaan peliimme nähden ihan hyvää. Sitten jotenkin menetettiin ote siinä. Valuttiin ja valuttiin. Täytyy myöntää, että vastustajalla on hyvä keskikenttä. Sen kanssa on oltu pulassa. Tehtiin yksi vaihto tässä. Sen pitäisi tuoda tuoreita jalkoja keskikentälle, kommentoi ÅIFK:n valmentaja Matthias Ahonen ennen toisen puoliajan alkua.

Ahonen oli harmissaan, kun vierasjoukkue ei pystynyt hyödyntämään vahvuuksiaan.

– Nopeat käännöt eivät onnistuneet ollenkaan. Meillä on periaatteessa valtti ollut, kun meillä on hyvä kärki ja laiturit, että saataisiin nopeasti peli käännettyä heille, mutta ei onnistunut. Yritetään nyt toisella puoliajalla. Toivottavasti onnistuu, Ahonen jatkoi.

NJS:n valmentaja Emma Tillander oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen ensimmäisellä puoliajalla.

– Vastustaja sai aluksi aika vaarallisia paikkoja laidasta vastahyökkäyksillä, mutta nyt on saatu peli haltuun enemmän itselle, ja Oona teki pari hienoa maalia. Olisi ollut enempäänkin paikkoja. Selkeästi kaveri alkaa väsähtämään. Toivottavasti saadaan samalla lailla pallo pyörimään ja maaleja lisää.

Heti toisen puoliajan alkuun Henna Suorela pääsi murtautumaan ÅIFK:n rangaistusalueelle ja hänet kaadettiin. Kotijoukkue vaati rangaistuspotkua, mutta sitä ei tuomari Kari Kokko myöntänyt.

Pari minuuttia myöhemmin pallo kimpoili vaarallisesti Annika Kulhan vartioiman maalin edessä. Vierailijat eivät kuitenkaan onnistuneet kavennuksessa. Ida Valtosen laukaus kohosi reilusti yli maalin, mikä sai valmentaja Ahosen reagoimaan voimakkaasti.

Kuten ensimmäisellä puoliajalla, vierailija oli vahvimmillaan puoliajan alussa. Ensimmäisen kympin jälkeen ote siirtyi jälleen kotijoukkueelle.

62. minuutilla Rosa-Amanda ”Nalle” Leschin ja Tytti Kemppaisen seinäsyöttöpeli vapautti Kemppaisen oikeasta laidasta. Pallo karkasi liian pitkälle Kemppaisen jaloista ja laukaus jäi puuttumaan. Hetkeä myöhemmin Sevenius pääsi yrittämään 16:sta metristä Tia Laineen syötöstä. Laukaus meni hivenen yli maalin. Seuraava Seveniuksen tilanne johti kulmapotkuun.

Kun ottelua oli vielä 20 minuuttia pelaamatta, pääsi ÅIFK:n Alina Lehtimäki yrittämään vasemmalta laidalta. Kulha torjui laukauksen kulmapotkuksi.

Seuraavaksi kotijoukkue esitti hienoa peliä. Rajakko syötti Leschin oikeasta laidasta tekopaikkaan. Parkkolan torjunnasta Tuominen pääsi yrittämään paluupallosta. Laukaus yli maalin.

ÅIFK:lla oli vielä kavennusmahdollisuus 75 minuutin kohdalla vapaapotkusta hyvältä paikalta noin 20 metristä. Lehtimäen laukaus osui muuriin.

Muutama minuutti tästä, ja palokärjillä oli vastaavasta paikasta vapaapotku. Leschin nosto tyhjään tilaan meni lopulta päädystä yli kenenkään päästyä lähellekään palloa.

– Noita ei olla harjoiteltu, kommentoi päävalmentaja Pauliina Miettinen.

Kärkeen vaihtojen jälkeen nostettu Suorela nousi 81. minuutilla laidalta ja pääsi laukomaan. Laukaus päätyi Parkkolan syliin.

Viimeinen hyvä tilanne syntyi, kun vaihtopelaajana kentälle tullut Peppi Puhakka pääsi nousemaan pitkän matkaa kenenkään estelemättä. Puhakka vaikutti hieman häkeltyneeltä eikä jatkanut nousua loppuun asti. Jatkotilanteesta Laura Grönqvist pääsi laukomaan. Parkkola heittäytyi oikealle kyljelleen ja vangitsi pallon.

ÅIFK:n kiriyritykset jäivät vaisuiksi. Toinen puoliaika päättyi maalittomana. Näin kotijoukkue vei voiton avauspelistä maalein 2–0. Päävalmentaja Pauliina Miettinen oli tyytyväinen ensimmäisen puoliaikaan.

– Huomasi, että oli eka peli. Ensimmäinen puoliaika oli hyvä. Tosi hyviä juttuja tuli siellä. Vähän tempo laski tokalla puoliajalla, huomautti Miettinen.

Puoliaikojen alut olivat vastustajan hallintaa. Kotijoukkueella saattoi olla pientä hermostuneisuutta ainakin ottelun alussa.

– En mä usko, että ne enää hirveästi puristivat tokalla puoliajalla tuon johdon turvin. Olisi kyllä saanut olla enemmän peliä. Vähän saadaan kyllä parantaa tuosta. Vastustajalle kunnia, että antoivat hyvän vastuksen, kommentoi Miettinen.

Ottelun lopulla Leschin vapaapotku karkasi harakoille. Miettinen ihmetteli ratkaisua.

– Ei oltu harjoiteltu sitä. Oli ihan jotain muuta harjoiteltu. Pitänee harjoitella vähän lisää, naurahti Miettinen.

Ottelun hahmo oli kotijoukkueen parhaana palkittu Oona Sevenius. Kahden tehdyn maalin lisäksi hän oli vahva kaksinkamppailuissa, suojasi palloa hyvin ja näytti muutaman komean harhautuksen. Nuorella pelaajalla on mahdollisuudet nousta vaikka mihin.

– Lähti kulkemaan toi eka peli. Onneksi saatiin tärkeä voitto heti alkuun, että päästään hyvin starttaamaan kausi liikkeelle. Hienosti pelattiin joukkueena ja henkilökohtaisestikin meni tosi hyvin.

Sevenius oli vahva kaksinkamppailuissa läpi ottelun. Voima paistoi otteissa. Häntä ei uskoisi noin nuoreksi.

– Kovaa on treenattu. Kiva, että se näkyy kentällä, päätti Sevenius.

Teksti ja kuvat: Ille Martela

Recent Posts