”Äidit vastaan tyttäret” – NJS juoksutti NiceFutiksen nuorta joukkuetta

 In Etusivu, N1, N1 Raportit, NJS

Klaukkalan Urheilupuiston nurmella nähtiin lauantaina 18.5. varsin yksipuolinen jalkapallo-ottelu Naisten Kakkosessa. NJS hallitsi palloa lähes koko pelin. Porin NiceFutis saapui Klaukkalaan mukanaan vain avauskokoonpanon verran pelaajia. Entisen liigajoukkueen taso on päässyt valahtamaan murheellisen alas.

Kotijoukkueella oli kolmen kierroksen jälkeen täysi yhdeksän pisteen potti Naisten Kakkosessa. Kotiavauksen jälkeen NJS saavutti voitot vieraissa Hämeenlinnan Härmää ja Paimion Hakaa vastaan. Varsinkin viime kauden lohkovoittaja Härmän kaataminen 1–0 maistui erityisen makealle. Paimiosta irtosi selkeä 5–0 voitto.

NiceFutis oli hävinnyt kaikki kolme ensimmäistä otteluaan maalierolla 1–16. Voittoa ei ollut odotettavissa Klaukkalastakaan. 

Lauantain ottelussa NJS liikutti palloa hyvin pelaajalta toiselle. Hyökkäyksiä rakennettiin läpi ottelun molemmilta laidoilta sekä keskeltä. Tarkoitus oli murtautua NiceFutiksen puolustusmuodon sisään. Ensimmäisellä puoliajalla tämä onnistui kahdesti. 29. minuutilla Oona Sevenius pääsi nostamaan pallon maalin hyvän murtavan syötön jälkeen, tilanne 1–0. Taukotilanteeksi 2–0 maalin sijoitti Tytti Kemppainen päästyään läpi hyvästä pystysyötöstä 42. minuutilla.

Nice Futis keskittyi puolustamaan tiukassa 4-1-4-1 muodossa koko 90 minuutin ajan. Ensimmäisellä puoliajalla vierailija pääsi kolmeen hyökkäykseen. Toinen puoliaika ei ollut sen enempää porilaisten heiniä, mutta yhden vastahyökkäysmaalin he saivat.

Toinen puoliaika alkoi hurjalla NJS:n painostuksella. 49. minuutilla Tia Laine laukoi pallon maalia kohti, Nice Futiksen maalivahti Amada Kylävainio torjui pallon ylärimaan. Paluupallosta Heidi Hellgrén onnistui tekemään kotijoukkueen kolmannen maalin.

Viis minuuttia tästä ja pallo oli neljännen kerran porilaisten maalissa. Hellgrén syötti pallon maalin edustalle. Porilaisten puolustaja epäonnistui syötön katkossaan ja Sevenius pääsi tekemään päivän toisen ja sarjakauden seitsemännen maalinsa. 15-vuotias Sevenius on maalipörssin kärkinimi.

Ottelu ei lopulta muodostunut murskajaisiksi. 62. minuutilla vieraiden Alina Virtala syötti juoksupallon oikeaan laitaan Matilda Vehmastolle, joka onnistui karistamaan NJS:n puolustajan kimpustaan sekä ohittamaan maalivahti Annika Kulhan taitavalla vasempaan alanurkkaan suuntautuneella laukauksellaan.

Hyviä maalipaikkoja NJS loi pitkin ottelua, tolpatkin kolisivat ja maalimäärä olisi voinut kotijoukkueen osalta olla nähtyä suurempi. NJS:n energinen prässipeli oli myrkkyä nuorelle porilaisjoukkueelle. He eivät millään saaneet peliä avatuksi. Kulha pääsi koskemaan palloon vain omien pelaajien syötöistä.

Lisämaaleja Klaukkalassa ei viimeisen puolen tunnin aikana nähty. Ottelu päättyi palokärkien ansaittuun 4–1-voittoon. Joukkueidensa parhaina pelaajina palkittiin Vehmasto NiceFutiksesta ja Jenna Hippi NJS:ltä.

”Hyvin saatiin pyöritettyä kaverin puolella”

NJS:n syöttöruletti kulki usein keskustassa pelanneen Tia Laineen kautta.

– Ihan hyvä peli oli meiltä. Aika kuuma keli oli. Se ehkä tuntui vähän jaloissa. Hyvin saatiin pyöritettyä kaverin puolella. Saatiin ihan hyviä maalintekopaikkoja ja murtautumisia, tiivisti Laine.

Taktisesti mielenkiintoinen peli, kun vastustajalla ei ollut mukanaan kuin avauskokoonpano.

– Haluttiin laittaa ne juoksemaan. Eli liikutettiin palloa ja pidettiin palloa, Laine jatkoi.

NiceFutiksen päävalmentajalla Sami Rintasella on kova urakka saada nuoresta joukkueestaan Naisten Kakkoseen kilpailukykyinen joukkue.

– Lähtökohta haastava: ei yhtään vaihtopelaajaa. Jos katsoo vastustajaa, niin kyllä toi peli oli vähän niin kuin äidit vastaan tyttäret. Meidän kokoonpanossamme oli 03-syntyneitä seitsemän kappaletta – eli kolme täysi-ikäistä avauksessa. Olen laskenut, että kevätkierros on opettelua aikuisten sarjoihin. Syyskierroksella toivottavasti myös pelaajatilanne on parempi, kommentoi Rintanen.

Kavennusmaali antoi vähän itseluottamusta kapealla rosterilla pelaavalle joukkueelle.

– Joo, yksi on parempi kuin nolla. Olemme tehneet sarjassa nyt kaksi maalia. Tänään maalimme teki yksi aikuispelaajistamme. Edellisen maalin teki 05-syntynyt Paimiossa. Harmi, ettei hän ollut täällä. Olisi ollut vahvistus joukkueeseen, Rintanen mietti.

Nuorten pelaajien kokemattomuus fyysisessä pelissä paistoi ja NJS oli selvästi vahvempi joukkue.

– Tämä pelaaja osoitti sen, että kokenut pelaaja voittaa kaksinkamppailut. Junnupelaajat ovat tottuneet vain junnupeleihin. Prosessi on hankala. Se ei tapahdu sormia napsauttamalla, pohti Rintanen.

Porilaisten puolustusmuoto pysyi läpi ottelun hyvin kasassa.

– Yritimme pysyä mahdollisimman pitkään nollassa, säästää voimia ja harjoitella matalaa puolustusta. Harjoituspeleissä meillä ei vielä ollut mitään muotoa. Meillä oli 11 pelaaja, jotka haahuilivat ties missä. Täältä on nyt pitkä matka Poriin. Toivottavasti löydetään sinne, päätti Rintanen.

NJS:n päävalmentaja Pauliina Miettinen koki pelin hyvänä harjoituksena.

– Saatiin, mitä ajateltiinkin pelin olevan. Tiedettiin, että sellainen matala puolustus tulee. Ei niillä ole muuta vaihtoehtoa. Saatiin hyvä harjoitus, Miettinen näki.

– Sieltä tuli ihan OK yrityksiä ja muutama maali ja läpimurtokin. Toki tuhlailtiinkin maalipaikkoja, Miettinen arvioi joukkueensa peliä.

Ottelu ratkesi jo ensimmäisellä puoliajalla. Miettinen pystyi toisella puoliajalla tekemään vaihtoja ilman paineita.

– Lähden siitä, että ne pelaavat, jotka ovat ansainneet avauskokoonpanopaikkansa. Nyt pystyi harjoituttamaan muutamia pelaajia jopa eri pelipaikoilla, missä he ovat olleet ja mihin ehkä tarvitaan pelaajia, Miettinen kertoi.

Kotipelit ovat nyt siirtyneet tekonurmelta luonnonnurmelle, missä NJS oli ehtinyt harjoitella vasta kerran ennen ottelua. Nurmella peli on hieman hitaampaa.

– Tempo oli surkea pelissä. Lämmin ilma varmasti vaikutti siihen, Miettinen totesi.

Kuvat ja teksti Ille Martela

Recent Posts