NJS:lle kotiintuomisena piste Lappeenrannasta hienon nousun jälkeen

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

Vauhdikas peli Lappeenrannassa PEPO:n kauden ensimmäisessä kotiottelussa. Viime kauden kohtaamisten tasapelien jatkoksi tasatulos 2-2 (2-0) vahvan takaa-ajon päätteeksi.

Ennakkokaavailujen ja vedonlyöntikertoimien valossa merkittävästi altavastaajaksi otteluun rankattu NJS aloitti pelin jälleen erittäin aktiivisesti. Kotijoukkue PEPO joutui miettimään kuinka ottaa hallinta itselleen kauden ensimmäisessä kotipelissään. Tony Lehtimäki ja Joni Murtomaa olivat molemmat karata läpiajoihin jo ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana.

Ensimmäisen jakson maaleista vastasi kuitenkin kotijoukkue.

Vajaan vartin kohdalla PEPO hyökkäsi vasenta laitaa, Aziz Bhar puolusti laidassa pakottaen laiturin syöttämään alaspäin laitapuolustajalle joka pääsi vapaasti antamaan hyvän keskityksen maalinedustalle suoraan sinne vaudilla nousseen Jens Harjun päähän, joka onnistuneella puskulla siirsi pallon ohi Otso Knuuttilan.

Ottelu jatkui vauhdikkaana. Parinkymmenen peliminuutin kohdalla PEPO käynnisti oikealta alhaalta hyökkäyksen jossa he pääsivät syötöillä ohittamaan NJS:n keskikentän vasempaan hyökkäyskulmaan. Rangaistusalueen rajalla Aleksi Ikonen sai jalan vapaaksi ja veti kovan laukauksen kohti Knuuttilan vartioimaa maalia. Knuuttila oli hyvin vedossa mukana, mutta pallo muutti suuntaansa puolustajan jalasta juuri toiseen kulmaan mihin Knuuttila tulkitsi laukauksen suuntautuvan.  

Ottelun vauhdikas tempo säilyi kotijoukkueen 2-0 johtoasemassa ja nopeiden hyökkäysten myötä molemmilla joukkueilla oli useita maalintekoyrityksiä. Paras niistä oli Tony Lehtimäen läpiajo 35minuutin kohdalla. Juuri kun Lehtimäki oli sijoittamassa palloa ohi maalivahdin, ennätti PEPON puolustaja horjuttamaan Lehtimäen tasapainoa sen verran, että sijoitus karkasi NJS:n kannalta katsottuna aavistuksen tolpan väärältä puolen ohi.

Puoliajalla Savukoski ohjeisti muutosta NJS:n keskikentän pelaajien puolustyöhön. Toisella jaksolla molemmat joukkueet korvasivat hieman pelinsä vauhtia rakentavammalla pelaamisella. NJS:n pelaajat noudattivat valmennuksen ohjeita erinomaisesti ja keskikentän toiminta tuki myös NJS:n hyökkäyspelaamista jossa oli selkeää takaa-ajon tahtoa. NJS:n aktiivisuus tuotti PEPO:lle selkeästi ensimmäistä jaksoa enemmän vaikeuksia keskialueella ja syvemmällä kotijoukkueen puolustusalueella. Osittaisena seurauksena tästä oli ottelun ainut varoitus tunnin kohdalla kotijoukkueelle.

Kavennusmaali oli loistava esimerkki hyvällä syöttöpelillä rakennetusta onnistumisesta. Hyökkäys lähti NJS:n puolustuspäässä saadusta pallonriistosta. Ensin Niko Aittasalmi nosti peliä vasemman laidan kautta. Tilan tukkeudutua pallo kierrätettiin topparipari Mäen ja Oinosen kautta. Oinonen löysi hyvin keskikentälle syöttöä hakemaan tulleen Murtomaan joka ykköskosketuksella käänsi pallon oikean laidan Aziz Bharille. Bhar laitaan Joakim Ärilälle joka käännöksellään ja kuljetuksellaan ohitti puolustajan ja löysi rangaistusalueen rajalta Lassi Vainikaisen. Vainikainen kääntyi nopeasti ja laukoi erittäin ansaitun kavennusmaalin. Maalia alusti selkeästi peliä edistäneet syöttöpeli kuuden eri pelaajan kautta.

Samaan aikaan NJS valmennus oli valmistellut ja suunnitellut pelaajavaihdoksia. Maalintekijä Vainikainen vaihdettiin NJS debyyttinsä tehneeseen Ismail Dahmaniin. Dahmani toi keskikentälle lisää selkeyttä NJS:n pelin kierrätyksiin, eikä PEPO pystynyt täysin vastaamaan NJS:n voimakkaaseen takaa-ajoon. Sitä tukemaan jatkoi NJS valmennus debyyttien toteuttamista vaihtaen vasempaan laitaan Joona Tukiaisen tilalle nuoren ja nopean talenttivalmennussopimuksellisen Miro Salmisen. Ensimmäistä kertaa Kakkosessa pelannut Salminen pääsikin noin viiden minuutin kuluttua laukomaan kovaa vai aavistuksen yli maalin takakulman.

Kun ottelun varsinaista peliaikaa oli jäljellä viitisen minuuttia, sain NJS vapaapotkun keskialueen vasemmasta laidasta. Murtomaa keskitti vapaapotkun maalin edustalle josta PEPOn puolustus purki pallon rangaistusalueen rajalle Dahmanille. Dahmani ohitti kotijoukkueen puolustajan ja laukoi tärkeän tasoituksen pelattuaan palokärkipaidassa reilut 20 minuuttia.

Kumpikaan joukkue ei passivoitunut vaan haki aktiivisesti voittomaalia vielä vajaan kymmenminuuttisen ajan. Viime kauden edellisten kohtaamisten tasapelien jatkoksi loppulukemiksi tälläkin kertaa tasatulos 2-2.

NJS:n almentaja Teemu Savukoski oli tyytyväinen moneenkin asiaan.

-Altavastaajana otteluun rankattuna ei tietysti helppo asetelma olla puoliajalla kahden maalin takaa-ajoasemassa. Koppiin mennessä oli kuitenkin erittäin positiivista huomata pelaajien keskenään puhuvan havainnoistaan ja joukkuepelaamisen ratkaisumalleista.

Pelaajat pystyivät toisella jaksolla muuttamaan hyvin paria puoliajalla läpikäytyä asiaa puolustus- ja keskialueen pelaamiseen ja siten saimme luotua selvästi ylempänä painetta kotijoukkueen pelinrakenteluun.

-Olen erittäin tyytyväinen myös pelaajien fyysiseen ja henkiseen esitykseen. Vauhdikas ensimmäinen jakso ja läheltäpititilanteet eivät horjuttaneet joukkueen jaksamista ja uskoa takaa-ajoon. Kaikki pistivät tekemisellään itsensä likoon joukkueen puolesta ottelun loppuun saakka ja vaihdoilla saimme ylläpidettyä tasapainoa tekemisessämme.

-Tottakai kimmokkeen kautta PEPOn tekemä 2-0 maali harmiti, mutta vauhdikkaassa ottelussa molemmilla joukkueilla oli useita maalintekoyrityksiä ja vastaavasti maalivahdeilla hyviä torjuntoja. Näidenkin valossa hieno nousu ja hyvä piste kovaa kotijoukkuetta vastaan, summaa Savukoski.         

Itsensä likoon laittaminen yhteisen joukkuepelaamisen eteen niin fyysisesti kuin henkisesti oli yhdessä sovittu ja kapteeni Otso Knuuttilan painottama asia
Kavennusmaalin syöttänyt Joakim Ärilä oli vahva lenkki NJS:n keskikentällä
Tony Lehtimäki piti erinomaisella nopeudellaan PEPOn puolustusta täystyöllistettynä koko ottelun ajan
Debyyttinsä ja tärkeän tasoitusmaalin palokärkipaidassa tehnyt Ismail Dahmani suojasi hyvin palloa keskikentän liikkeissään
Kavennusmaalin tehnyt Lassi Vainikainen laittoi vahvasti itsensä likoon jopa pääpallotaisteluissa PEPON isoja toppareita vastaan

Teksti Tommi Paananen

Kuvat Tmi Valokuvaus & Media Huittinen

Recent Posts