Tasapelin tahdittamana juhannuksen viettoon NJS –JIPPO 1–1 (1–1)

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

Auringon lämmössä juhannuksen aatonaattona, pisteet lopulta jaettiin joensuulaisten vieraiden kanssa.

Ottelu tarjosi 216 hengen katsomolle jännitettävää loppuun asti. Yllättävän moni oli lykännyt lähtöään juhannuksen viettoon, sillä 200 katsojan raja meni taas rikki. Tapahtumassa oli hyvähenkinen kesätunnelma.

NJS aloitti nyt 4-4-2 ryhmityksellä:

Maalissa Otso Knuuttila

Puolustuslinja: Yassin Daoussi, Aapo Mäki, Markus Laihanen ja Arttu Eerola.

Keskikenttä: Joona Tukiainen (87. min Miro Salminen), Joakim Ärilä, Valtteri Vierikko ja Tony Lehtimäki.

Kärjessä Niko Aittasalmi (70. min Konta Bio) ja Lassi Vainikainen (64. min Joni Murtomaa).

Vierikko oli mukana edellisessä pelissä Kiffeniä vastaan toisen puoliajan ja kauden ensimmäisessä pelissä MP:tä vastaan avauksessa. Tässä ryhmityksessä haettiin edellisessä pelissä hyvin toiminutta kahteen maaliin johtanutta hyökkääjien yhteistyötä ja bonuksena tuli selkeä mutta kuluttava kärkien aktiivinen prässipeli.

Ensimmäinen puoliaika oli tasainen. Jippo sai ensimmäisen paikkansa jo 3. minuutilla, kun Markus Laihanen antoi löysän syötön kohti päätyrajaa tyhjään tilaan, josta Risto Kahelin vei sen ja keskitti Aleksi Nissiselle, jonka yrityksen viidestä metristä Otso Knuuttila peitti. Palokärkien paikka oli 15. minuutilla, kun Arttu Eerola pyöritti laidallaan 12 syöttöä käsittänyttä hyökkäystä ja keskitti lopulta maalin eteen Niko Aittasalmelle, mutta Jipon puolustus ennätti palloon ensin.

NJS meni johtoon 23. minuutilla. Jipon toppari Antti Åke avasi suoraan Joakim Ärilälle keskiviivalle. Ärilä käänsi laitaan Joona Tukiaiselle, sai pallon takaisin ja syötti Tukiaisen Jipon puolustuksen läpi. Tukiainen karkasi laidalta, harahautti vielä Åken ja laukoi 13 metristä ohi maalivahti Jirko Sorsan.

Johtomaali toi isännille lisää energiaa ja seuraava tilanne syntyi jo 25. minuutilla. Arttu Eerola antoi keskiviivalta juuri sopivan keskityksen kuudentoista rajalle Jipon puolustuslinjaan, jossa oli kaksi-vastaan-kaksi tilanteessa Aittasalmi ja Tukiainen. Tukiainen otti pallon haltuun, mutta Aapi Helvelahti onnistui liukumaan pallon päätyrajan yli. Juuri ennen puolen tunnin täyttymistä Jipon Tuomas Kettusen purkupallo kimposi Aittasalmen reidestä Lassi Vainikaiselle, joka syötti heti Tony Lehtimäen läpi. Tämän laukaus suuntautui kuitenkin päin Maalivahti Sorsaa. NJS:n tilanteet jatkuivat: 35. minuutilla Arttu Eerola keskitti jälleen linjan yli kuudentoista alueelle, mutta Aittasalmi oli muutaman kymmenesosan myöhässä ja minuuttia myöhemmin Joona Tukiaisen keskitys jäi Aittasalmen taakse.

Jipon tasoitus syntyi 37. minuutilla, kun Risto Kahelin eteni voimalla ja vauhdilla vasemmalla laidalla. Sen enempää Tony Lehtimäki keskiviivan tuntumassa kuin Valtteri Vierikko puolustusalueella eivät onnistuneet estämään Kahelinin hienoa matalaa keskitystä toiseen aaltoon nousseelle ja vapaaksi jääneelle Santeri Saarenpäälle, jolla oli tilaa laukoa suoraan ja kovaa ohi Knuuttilan.

Maalista Jippo sai energiaa ja sai peliä haltuun. NJS järjesti 41. minuutilla tilanteen, jossa Joona Tukiainen pääsi Jipon kulmasta pitkällä nopealla kuljetuksellaan läpi yksi-vastaan-yksi tilanteeseen, mutta epäonnistunut laukaus meni ohi.

Toisella puoliajalla peli kääntyi Jipon hallintaan sitä enemmän mitä lähemmäs loppuvihellys tuli, mutta todella vaarallisia tilanteita vieraat loivat vain kaksi. Kun Jippo nosti prässiään se tiesi NJS:lle hankaluuksia pelinrakentelussa. Ensimmäisten kolmen minuutin aikana molemmat ennättivät rakentaa lupaavan, mutta tehottomaksi osoittautuneen hyökkäyksen. 54. minuutilla Aleksi Nissinen nousi ja keskitti vaihdosta tulleelle Miika Vainikaiselle, mutta Yassin Daoussi ennätti viime hetkellä siivomaan pallon Vainikaisen jaloista kulmaksi. Paras tilanne Jipolla oli 57. minuutilla, mutta Otso Knuuttila pelasti Palokärjet takaiskulta torjumalla ilmiömäisesti yläkulmasta Timo Tahvanaisen 16 metristä lähteneen kovan vedon.

Joona Tukiainen oli taas piikki Jipon lihassa 59. ja 62. minuuteilla. Molemmilla kerroilla hän oli karkaamassa läpi, mutta ensin Aapi Helvelahti ja sitten Sauli Kettunen joutuivat rikkomaan varoituksen arvoisesti hänet pysäyttääkseen.

Jipon toinen vaarallinen tilanne syntyi 62. minuutilla kun Miika Vainikainen pääsi yrittämään pariinkin kertaan Knuuttilan edestä, mutta Knuuttilan lisäksi edessä oli niin paljon puolustajia, että pallo ei mennyt läpi vaan päätyi Knuuttilan haltuun.

Jipon painostaessa NJS:n vastahyökkäys oli tuottaa tulosta. Knuuttilan pitkä avaus päätyi Tukiaiselle, tältä Daoussille, joka jatkoi Lehtimäelle. Hän taisteli ahdistettuna ja antoi matalan keskityksen maalin eteen Konta Biolle. Jipon maalivahti Jirko Sorsa luki tilanteen oikein ja pelasti vieraat loistotorjunnalla takaiskulta.

Tasoitusmaalin jälkeen ote siirtyi yhä selvemmin Jipolle ja toisella puoliajalla peli käytiin suureksi osaksi NJS:n puolustusalueella. NJS:n prässi ei enää lopussa vaihtojen jälkeen toiminut ja joukkue valui alas bussipuolustukseen, josta kiusallisen harvoin päästiin vastahyökkäyksiin. Mutta tästä huolimatta toisellakin puoliajalla NJS loi kelvollisia maalitilanteita siinä kuin Jippokin, jonka hyökkäykset NJS:n puolustus hoiteli ihmeen helposti. Hoidettavaa olisi tosin ollut paljon vähemmän, jos purkupallot olisi toimitettu omille. Ehkä purkuihin vielä löytyy paniikin sijaan jokin sovittu kuvio, että ne saadaan selkästi kauemmas maalista ja päästään paineistamaan ja nostamaan omaa ryhmitystä ylemmäs.

Jippo hyökkäsi lähinnä laitojen kautta, mutta se ei näyttänyt tehokkaalta. NJS hyökkäsi myös nostoilla linjan taakse. Kulmapotkuja Jipolla oli seitsemän, NJS:llä kaksi. Molemmat maalivahdit esittivät paraatipelastuksen ja molemmat puolustukset tekivät vain yhden maaliin johtaneen virheen.

Ottelun parhaina palkittiin Joona Tukiainen ja Timo Tahvanainen.

Ottelun tulos ei sarjataulukkoon juuri vaikuttanut. Jippo piti tappiosarakkeensa nollassa ja säilytti paikkansa neljän loppusarjaan tyrkyllä olevan joukossa. NJS:n piste taas takaa säilymisen putoamisviivan yläpuolella.

Tilanne kahdeksan-yhdeksän kierroksen jälkeen:

Top 4: MP (19 pistettä), Viikingit (19 p), JIPPO (15 p) ja Klubi 04 (13 p, 8 ottelua)

Keskikasti, joukkueet 3 pisteen sisällä: MiPK (12 p), Reipas (12 p, 8 ottelua) , Kiffen (11 p, 8 ottelua), PEPO (10 p, 8ottelua) ja NJS (9 p).

Säilyjän paikalla: VJS (6 p)

Putoamisviivan alla: JäPS (6 p, 8 ottelua) ja Sudet (3 p, 8 ottelua).

Palokärkien seuraava vastustaja on Sudet Kouvolasta. Tämäkin on kotiottelu ja pelataan Kaukkalan nurmella lauantaina 29.6. klo 17.00.

Teksti Matti Murto ja Tommi Paananen

Kuvat Matti Murto

Otso Knuuttila avustajanaan Arttu Eerola peittää Antti Åken puskuyrityksen. Tilanne Jipon vapaapotkusta kuudentoista kulmalta.
Jirko Sorsa torjuu Niko Aittasalmen läpiajon
Aapi Helvelahti pysäyttää Joona Tukiaisen. Taustalla Aapo Mäki ja Santeri Saarentaus
Niko Aittrasalmi jättää pallon Joona Tukiaiselle, mutta Miika Vainikainen ennättää peittämään.
Recent Posts