Reipas–NJS 1–1

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

Kevätkierros paketissa

Palokärkien kausi on puolivälissä. Kautta kuvaa sopuisa tasapeli Reipasta vastaan aurinkoisessa Lahden Kisapuistossa.

Ottelu käytiin Jari Litmasen valvovan katseen alla. Patsas on aina paikalla ja tällä kertaa myös sen malli istui katsomossa.

NJS pelasi seuraavassa kokoonpanossa:

Maalissa Otso Knuuttila, puolustuslinja Yassin Daoussi, Aapo Mäki, Mikko Oinonen ja Arttu Eerola. Keskikenttä: Joona Tukiainen (83.min Aziz Bhar), Joakim Ärilä, Markus Laihanen (46.min Miro Salminen) ja Tony Lehtimäki. Kärjessä hyökkäsivät Joni Murtomaa ja Niko Aittasalmi (78. min Eetu Sankkinen).

Lassi Vainikainen ja Konta Bio eivät olleet Lahdessa mukana. Keskikentän Ärilä ja Laihanen pelasivat puolustavammassa roolissa kuin Tukiainen ja Lehtimäki, jotka hyökkäsivät aktiivisesti laidoillaan. FC Lahden veikkausliigamiehistöstä Reipasta avustivat Joona Tiainen (mv), Pyry Lampinen ja joukkueen maalipörssiä johtava Irfan Sadik.

Alku oli tunnusteleva. Ensimmäinen tilanne NJS:lle avautui 5. minuutilla, jolloin palokärjet pääsivät Reippaan hallinnan alta kolme vastaan kaksi hyökkäykseen, mutta Tony Lehtimäki laukoi Joni Murtomaan syötön kuudentoista kulmilta yli maalin. Malli Reippaan puolustuksen puhkaisemiselle kuitenkin selvisi, mutta jäi vähälle käytölle.

Reipas siirtyi 1–0 johtoon 12. minuutilla. Otso Knuuttila avasi lyhyellä keskelle Markus Laihaselle, joka Kasperi Heinosen ahdistelemana syötti takaisin Knuuttilalle. Heinonen ennätti vielä hätyyttelemään Knuuttilaa, jonka uuden avauksen kohti Ärilää Riku Heini katkaisi, eteni ja laukoi 13 metristä maaliin.

NJS:n takaa-ajo oli hidas, mutta joukkue toipui ensimmäisen puoliajan puolivälin koittaessa. Niko Aittasalmella oli tilanne puolen tunnin kohdalla, mutta laukaus kimposi puolustajasta kulmaksi. Seuraava tilanne syntyi vain pari minuuttia myöhemmin.

NJS:n tasoituksen laukoi rangaistuspotkusta Joni Murtomaa 36. minuutilla. Tilanne syntyi, kun Joakim Ärilä antoi pitkän kaaripallon keskiympyrästä Reippaan 16 rajalle. Reippaan topparit vahtivat Joni Murtomaata ja Joona Tukiainen ampaisi heidän vierestään palloon. Eero Karjalainen ryntäsi perään ja kaatoi Tukiaisen, josta tuomari osoitti pallon pilkulle.

Heti tasoituksen jälkeen Reippaan Irfan Sadik odotti Aapo Mäen vartioimana keskitystä NJS:n rangaistusalueella. Keskitys lähti, Sadik menetti malttinsa, kääntyi ja löi vasemmallaan Mäen maahan. Seurauksena suora punainen ja Reipas pelasi vajaamiehityksellä ottelun loppuun.

Punaisen jälkeen ottelu lopahti. NJS piti palloa ja isännät ryhmittyivät bussipuolustukseen oman kuudentoista alueen eteen. Tilanne oli palokärjille selvästi vieras. Palloa siirreltiin paikallaan seisoville pelaajille etsien murtautumismahdollisuuksia, mutta niitä ei juuri löytynyt. Isännät pyrkivät hidastamaan pelitempoa ja onnistuivat.

Sama jatkui toisella puoliajalla ja NJS tyytyi pelaamaan juuri kuten isännät halusivat: siirtelemään palloa, yrittämään murtautumista yhdeksän pallon alle sijoittuneen pelaajan muodostelman läpi, josta seurauksena oli isännille usein tilaisuus nopeaan vastahyökkäykseen. NJS:n hyökkäyksistä tuntui puuttuvat energia ja voitonvarmuus, mutta varovaisuutta oli riittävästi. Molemmat joukkueet varjelivat pistettään.

Toisen puoliajan paras tilanne syntyi NJS:lle 55. minuutilla. Reippaan maalivahti Joona Tiainen tuli rangaistusalueen ulkopuolelle vastaan Arttu Eerolan pitkää syöttöä ja joutui torjumaan puskemalla. Puskun otti haltuun Niko Aittasalmi, jonka nosto 23 metristä tyhjään maaliin meni kuitenkin kolmisen metriä ohi. Toinen merkittävä tilaisuus tuli 64. minuutilla, kun Joona Tukiainen jatkoi Reippaan pelaajien välistä kantapäällä Joni Murtomaalle, mutta hiukan liian kovaa.

Vasta toisen puoliajan jälkipuolella Reipas nosti yhden pelaajan keskiympyrän hyökkäyspuolelle nimelliseen prässiin. Maalipotkuista, vapaapotkuista ja rajaheitoista, sekä NJS:n pallonmenetyksistä Reipas kehitti vastahyökkäyksiä ja he olivat siinä hyviä. Totaalisesta bussimuodostelmasta siirtyminen hyökkäysalueelle sujui vauhdikkaasti, mutta NJS:n puolustus piti.

Reipas osaa edelleen pitkät vaaralliset rajaheitot ja rangaistusalue miehitetään umpeen jopa keskiviivalta annetuissa vapaapotkuissa. Mutta ilmatila oli nyt Aapo Mäen hallussa. Reippaan pitkät miehet eivät päässeet tekemään pahojaan. Paitsi ilmatilaa, Mäki hallitsi myös pitkät ja tarkat avaussyötöt.

Kauden ennätettyä puoliväliin, kaikki vastustajat on kohdattu kertaalleen. Koossa on 13 pistettä sarjalla 3-4-4. Maaliero on 10–11. Tällä irtoaa lohkon erittäin tasaisen keskikastin seitsemäs sija tasapistein kuudentena olevan JäPS:n kanssa, jonka maaliero on 19–19. Reipas on 15 pisteellään edelleen viides. Takana ovat MiPK (12 p), Kiffen (11 p) ja putoamisviivan alla VJS (9 p) ja Sudet (6 p). Sarjan nousukarsintoihin tyrkyllä oleva neljän kärki on MP (25 p), Viikingit (21 p), Jippo (19 p) ja Klubi 04 (18 p).

Viime kaudella samassa vaiheessa NJS oli koonnut 12 pistettä ja sijoitus oli silloisen putoamisviivan alla kymmenes. Selkeä ero viime kauteen on trendissä. Nyt viidestä viime pelistä on koossa kahdeksan pistettä, vuosi sitten yksi. NJS:n maalinteko takkuaa, vain Sudet on tehnyt vähemmän (9 maalia) . Mutta puolustus toimii, omiin on mennyt vain 11 eli NJS:n puolustus on ollut lohkon kolmanneksi tiivein. Viime vuonna samassa vaiheessa maaleja oli tehty 13 ja päästetty 21.

NJS:n seuraava vastustaja on JäPS, joka kohdataan Järvenpään nurmella ensi lauantaina 13.7. klo 17.00.

Teksti ja kuvat Matti Murto

Reippaan Joona Tiainen torjuu Miro Salmisen yrityksen. Oikealla Antti Hukka.
Kulmat menivät lukumääräisesti tasan. Tiainen torjuu nyrkein Aziz Bharin ja Eetu Sankkisen tilanteen pelin viime minuuteilla.
Niko Aittasalmen tilanne Reippaan maalilla. Maassa Eero Karjalainen, pystyssä Irfan Sadik ja maalissa Joona Tiainen.
Recent Posts