Maalijuhla kotinurmella

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

NJS – MiPK 6–2 (2–0)

Palokärjet järjesti lauantaina kannattajilleen iloiset maalikarkelot. Maaleja ottelussa Mikkelin Pallokissoja vastaan syntyi kahdeksan ja niistä NJS teki kuusi. Näin Palokärkien aiemmin hiukan nolo tehtyjen maalien tilasto siirtyi uudelle kymmenluvulle ja vastaa nyt paremmin sijoitusta sarjataulukon kahdeksantena.

NJS:n avauskokoonpanossa oli pari yllätystä:

Maalissa oli Otso Knuuttila. Puolustuslinjassa oli poikkeama: Yassin Daoussi, Onni Soiniemi, Mikko Oinonen ja Arttu Eerola avasivat, Aapo Mäki tuli vasta 55. minuutilla vaihdosta Soiniemen tilalle tilanteessa 5–0. Keskikenttä oli entinen: Joona Tukiainen, Joakim Ärilä, Markus Laihanen ja Tony Lehtimäki. Kärjessä pelasivat Miro Salminen ja Valtteri Marttinen. Marttinen oli avauksessa heinäkuussa Pepoa vastaan tunnin ja edellisen kerran kentällä toukokuussa Klubi 04:ää vastaan pelin lopussa muutaman minuutin. Kolmas kerta ja 62 minuuttia tuotti kaksi tehtyä maalia. Marttisen korvasi 62. minuutilla Niko Aittasalmi. Jaakko Eskola sai tulikasteen Kakkosessa. Hän tuli Tony Lehtimäen tontille laitaan 82. minuutilla.

Mikkeliläisten valmentaja Janne Moilanen on suosinut tuplavaihtoja. Hän ei ollut tyytyväinen peliin eikä tilanteeseen ensimmäisen puoliajan jälkeen, ja toiselle hän marssitti kentälle koko vaihtoarsenaalinsa kerralla. Triplasta Mikkelin kohutuin pelaaja Samuli Kaasalainen teki 5–1 kavennusmaalin. Vaihtoon menneistä myös Rafaelin tehot jäivät nollille.

NJS:n esityksessä lauantaina oli uutta se, että pallo kulki aiempaa enemmän maata pitkin pelaajalta toiselle. Oli helpompi syöttää ja helpompi ottaa haltuun ja jatkaa pelaamista nopeammin, energiaa säästyi vaikka tempo parani. Näin luotiin helpommin tilanteita. Heti kun pallo liikkui korkealla ilmassa, jouduttiin siitä ja kakkospalloista taistelemaan eikä lopputulos (turhan usein vastustajan vastahyökkäys) ollut ennustettavissa. NJS säilytti pelin tasapainon hyvin, sekin helpottui parantuneen syöttöpelin ansiosta. Pelaajien asenne oli voitontahtoinen, mitään ei annettu ilmaiseksi, mutta rikkeitä tehtiin vähän. Ainoa varoitus meni Mikkeliin.

Molemmilla joukkueilla oli alussa pari tilannetta. Pelin 17. minuutilla Yassin Daoussi syötti Miro Salmiselle, joka taitavan ohituksen jälkeiseen terävään laukaukseen MiPK:n maalivahti Jonne Uronen sai kätensä eteen, mutta pallo jäi Valtteri Marttisen ulottuville. Hän käänsi sen läheltä avoimena odottavaan maaliin. NJS:n toinen maali syntyi 34. minuutilla. Joakim Ärilä käynnisti syötöllä keskiympyrään Valtteri Marttiselle, joka jatkoi pallon laitaan Joona Tukiaiselle. Hänellä oli tilaa ja vaikka lopulta Miika Ekmark ahdisteli, kova veto 12 metristä upposi etunurkasta verkkoihin.

Puoliajan loppupuolella viertaiden peli näytti ajoittain melko alistuneelta.

Toinen puoliaika alkoi NJS:n maalilla. Mikkeliläiset menettivät pallon hyökkäyspäässä ja parilla siirrolla pallon sai Arttu Eerola. Hän kokeili erikoispitkää avausta, johon Jonne Uronen tuli maaliltaan vastaan rangaistusalueen ulkopuolelle. Pallon perään ryntäsi Valtteri Marttinen toppariparin välistä. He ajattelivat maalivahdin hoitavan homman, mutta kosketus oli kova ja haltuunotto epäonnistui. Marttinen pelasi tilanteen loppuun, maalivahti yritti estellä sääntöjen vastaisesti ja Marttinen kaatui, mutta tuomari antoi edun nimissä pelin jatkua, Marttinen nousi ja pisti vierivän pallon maaliin.

Kolmannen maalin jälkeen NJS nosti jalkaa kaasulta ja vieraat pyrkivät hallitsemaan, mutta NJS otti taas ohjat ja loi viisi tilannetta. Parikymmentä minuuttia ennen loppua vierailla oli uudelleen lyhyt painostusjakso, mutta vailla tehoja. Sen sijaan NJS:n rajaheitto 74. minuutilla päätyi Tony Lehtimäelle, joka eteni laidalla, syötti keskelle Niko Aittasalmelle ja täma takaisin Lehtimäelle, jonka laita oli nyt tyhjä. Nopea hallittu kuljetus ja kova laukaus 14 metristä ohitti maalivahdin ja tilanne oli 4–0.

Kolme minuuttia myöhemmin Markus Laihanen lähetti keskiympyrästä Joona Tukiaisen läpi. Maalivahti sai kätensä Tukiaisen laukauksen eteen, mutta Miro Salminen oli valppaana paikalla ja tuikkasi viidestä metristä paluupallon perille.

MiPK kavensi ensin 5–1:een kulmapotkusta, jonka Samuli Kaasalainen antoi lyhyenä Aleksis Lehtoselle. Tämä syötti takaisin ja Kaasalainen laukoi lujaa ohi Otso Knuuttilan. Vieraiden toisen kavennuksen laukoi 88. minuutilla Aleksis Lehtonen kun pallo oli viety pilkulle NJS:n puolustuksen kaadettua pallonpurkuyrityksessään Kissojen hyökkääjän.

Varsinaisen peliajan viime sekunneilla Otso Knuuttila poimi Tommi Ekmarkin laukauksen. Pitkästä avauksesta Joona Tukiainen taisteli pallon rajaheitoksi, josta sai pallon takaisin ja nosti sen Yassin Daoussille maalin kulmalle. Daoussi siirsi sen maalin eteen keskelle, josta Niko Aittasalmi teki ottelun päätösnumerot 6–2.

Lauantaina NJS voitti joukkueiden neljännessä kohtaamisessa ensimmäisen kerran MiPK:n. Samalla MiPK:n verkkoon tehtiin nyt ensimmäisen kerran maaleja ja syntyi uusi seuraennätys yhdessä ottelussa tehdyistä maaleista Kakkosessa. NJS:n maalit jakautuivat siten, että maalipörssin kärjessä on neljä kaveria kolmella maalilla: Niko Aittasalmi, Tony Lehtimäki, Miro Salminen ja Joona Tukiainen. Tässä ottelussa kaksi maalia tehnyt Valtteri Marttinen muutti ottelun jälkeen Vaasaan opiskelemaan. NJS kiittää Valtsua seurassa vietetystä kaudesta ja toivottaa menestystä jatko-opintoihin ja elämään.

Tilanne lohkossa muuttui siten, että JäPS nousi neljän kärkeen, jossa ennestään ovat MP, Jippo ja Viikingit. Reipas kärkkyy pisteen päässä. Keskikastissa ovat Reipas (25p.), Pepo (21p.), Klubi 04 (20p.) NJS (19p.), MiPK (16p.) ja Kiffen (16p.). Viivan alla jatkavat VJS (13p.) ja Sudet (6p.)

NJS:n seuraava haaste on saalistaa pisteitä Viikingeiltä Vuosaaressa Heteniityn kentällä ensi lauantaina 24.8. klo 17.00. Viikingit voitti kevätkierroksella Klaukkalassa 1–0 ja hävisi tällä kierroksella 4–0 pahasti varamiehiselle Pepolle.

Teksti Matti Murto ja Tommi Paananen, kuvat Matti Murto

Valtteri Marttinen teki NJS:n ensimmäisen maalin kautta aikojen MiPK:ta vastaan. Tässä estelemässä Antti-Pekka Kesonen. Taustalla Miika ja Tommi Ekmark.
MiPK:n vaihtomiehet Calvin Damm (vas) ja Nelson Appiah Niko Aittasalmen ja Joakim Ärilän kimpussa.
Joona Tukiainen kuului ottelun tähdistöön. Tässä vastassa on MiPK:n kapteeni Miika Ekmark.
Recent Posts