JIPPO –NJS 1–3 (0–1)

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

Palokärjille täydet pisteet Karjalan Herroilta

NJS järjesti Kakkosen A-lohkon 19. kierroksen mehukkaimman yllätyksen voittamalla ”Karjalan Herrojen” tittelin itselleen omineen Jipon Joensuussa maalein 3–1 (1–0). Jippo oli pelannut peräti 18 kierrosta tappioitta, mutta Palokärjet tiesivät pelinsä olevan kunnossa, joten lohkossa kakkosena olevien isäntien haastamista suorastaan odotettiin. Kevätkierroksella kohtaaminen Klaukkalassa päättyi tasan 1–1, eikä joensuulaisten pelityyli tuosta ollut juurikaan muuttunut.

NJS matkusti lauantaina sarjan kaukaisimpaan vieraspeliinsä Pohjois-Karjalan maakuntakeskukseen Joensuuhun. Perillä oli melkoista kuhinaa kun urheilualueella oli käynnissä samanaikaisesti useiden ulkokenttä-, sisä- ja jäähallilajien otteluita. Niistä äänekkäimpänä viereisen kentän pesäpallon loppuottelusarjan koitos. Palokärkiparvi ei antaneet matkan ja olosuhteiden häritä keskittymistään vaan oli hyvin keskittynyt omaan tekemiseen ja erittäin motivoitunut haastamaan tappioitta sarjassa edenneen kotijoukkueen.

NJS lähti otteluun odotetulla kokoonpanolla, ainoa muutos oli maalilla Kakkosen debyytin pelannut Tuukka Niemelä. Puolustuslinjan vakiokasvot Yassin Daoussi, Aapo Mäki, Mikko Oinonen ja Arttu Eerola pitivät hyvän huolen siitä, ettei Niemelä maalilla ensimmäisessä ottelussaann joutunut kovin ahtaalle. Keskikentälläkin miehitys oli vakio: Matias Niuta ja Markus Laihanen olivat puolustavassa ja rakentavassa roolissa, laidoilla viilettivät Tony Lehtimäki ja Joona Tukiainen. Varsinkin Lehtimäki ennätti sekä hyökkäämään että tukemaan puolustusta. Kärkiparina pelasivat Niko Aittasalmi ja Miro Salminen. Heistä Salminen nousi ensin NJS:n pistepörssin kärkeen tehtyään johtomaalin. Aittasalmi teki toisella puoliajalla voittomaalin, joka tasoitti pörssikärjen, mutta Salminen nousi uudelleen ykköseksi viimeisteltyään illan toisen osumansa.

Vaihdosta Markus Laihasen paikalle tuli 64. minuutilla Joakim Ärilä, Niko Aittasalmen tilalle 77. minuutilla Joonas Manninen ja Joona Tukiaisen tilalle 88. minuutilla Aziz Bhar.

Ensimmäiset minuutit pelattiin Jipon kenttäpuoliskolla, mutta hallinta siirtyi isännille heidän ensimmäisen kulmapotkunsa jälkeen. Jippo hyökkäsi yksipuolisesti vasemman laidan kautta, mutta tuloksetta. Seitsemännellä minuutilla oli heidän paras paikkansa. Toni Tahvanainen keskitti, mutta pallo meni maalin edestä sekä Risto Kahelinin että Miika Vainikaisen ohi.

NJS:n johtomaali 26. minuutilla oli synkronoitu kolmen hienon yksilösuorituksen seuraus. Jipon maalivahdin avaus päätyi keskiympyrässä Matias Niudan haltuun. Hän jatkoi tarkasti laitaan Joona Tukiaiselle, joka harhautti Jipon puolustajat, kuljetti kuudentoista sisäpuolelle ja keskitti Miro Salmiselle, joka laukoi hankalasta asennosta suoraan pompusta pallon maalivahti Jiri Sorsan selän taakse.

Maalin jälkeen NJS oli niskan päällä ja loi muutaman maalipaikan: jo 29. minuutilla Tony Lehtimäki pääsi läpi laidallaan, mutta hyvälle keskitykselle ei löytynyt jatkajaa. Viisi minuuttia myöhemmin Lehtimäki vei pallon Nuutti Tykkyläiseltä ja pääsi uudelleen keskittämään ja Miro Salminen laukoi samalta paikalta mistä maali syntyi, mutta Sorsa torjui kovan vedon. Taas pari minuuttia ja nyt laukojana oli Arttu Eerola, mutta pallo osui puolustajan jalkaan ja Sorsa poimi sen korkeuksista syliinsä. Puoliajan lopuksi Jippo sai sivuvapaapotkun 30 metristä Markus Laihasen kaadettua Aleksi Nissisen, mutta Tuukka Niemelä ohjasi torjunnallaan vedon yläriman yli.

Toisen puoliajan toisella minuutilla Jippo tasoitti. Heidän vasemman laidan hyökkäyskuvionsa toimi viimein ja Risto Kahelin antoi herkullisen keskityksen maalin eteen, josta palokärkipuolustukselta seuraamatta jäänyt Aleksi Nissinen viimeisteli tasoituksen.

NJS ei takaiskusta mennyt kipsiin: kenttätasapaino säilyi hyvänä, muoto koossa ja tiiviinä ja mikä ilahduttavinta, NJS:n peliin on tullut edelleen lisää rauhallisuutta, tarkkuutta ja määrätietoisuutta. Miro Salminen ja Joona Tukiainen pääsivät hätyyttelemään Jipon maalille, muttei vaarallisesti. Johtomaali syntyi vasta 73. minuutilla pitkän hyökkäyksen tuloksena: Aapo Mäki kurkotti pallon prässin alta keskiympyrään Salmiselle, tämä jatkoi laitaan Tony Lehtimäelle, jonka kovan matalan keskityksen Niko Aittasalmi käänsi maaliin Antti Åken estelyistä huolimatta.

Voiton sinetti syntyi 77. minuutilla siten, että pääpelissäänkin nopein harppauksin kehittynyt Mikko Oinonen puski Jipon huonosti tähdätyn pitkän pallon Aapo Mäelle, joka jatkoi sen Joona Tukiaiselle ja tämä keskelle vapaaksi jätetylle Miro Salmiselle. Salmisen pitkän kuljetuksen vauhdista jäi toppari Aapi Helvelahti ja Salminen laukoi maalivahdin alueen kulmalta takanurkkaan.

Jippo onnistui luomaan lopuksi muutaman tilanteen, jotka Tuukka Niemelä maalillaan hoiti rutiinilla. 83. minuutilla hän poimi keskityksen, johon Aleksi Nissinen olisi ehkä ennättänyt ja samoin Toni Tahvanaisen keskityksen, jolle ei ollut jatkajaa. Yliajan aluksi Joonas Manninen kaatoi Miko Mäkirinteen ja Niemelä poimi alakulmasta Nuutti Tykkyläisen 22 metristä muurin ohi laukoman kierteisen vapaapotkun.

Jippo säilytti kakkostilansa sarjataulukossa mutta ero MP:hen kasvoi yhdeksään pisteeseen, joten MP on vahvin nousijaehdokas ja tulee lauantaina NJS:n vieraaksi Klaukkalan nurmelle. Mikkelissä on varmasti kiitelty NJS:ää Jippo-voitosta, mutta samalla otsa rypyssä pantu merkille palokärkien viime viikkojen erinomaiset otteet. MP:n tappiosarake on edelleen nollassa, siinä on NJS:n seuraava haaste.

Viikingit nousi voitollaan MiPK:sta takaisin neljän kärkeen, jonne nyt riitti 29 pistettä. NJS:llä on koossa 26 p., jolla irtoaa seitsemäs sija ja edellä ovat kärkinelikon lisäksi Klubi 04 (27 p.) sekä Reipas (28 p.).

Putoamisviivan alla ovat putoamisensa jo varmistanut Sudet (6 p.) ja VJS (17 p.) Kun kolme kierrosta on jäljellä, on NJS:llä teoriassa mahdollisuus nousta kärkinelikkoon. Vastaan tulevat vielä MP, Sudet ja Reipas.

Teksti Matti Murto ja Tommi Paananen, kuvat Matti Murto

Miro Salmisen peli-ilme on tuima ja Joensuussa tuli tilille kaksi maalia lisää. Kentän ulkopuolella nuorimies useimmiten hymyilee ystävällisesti.
NJS:n hyökkäys (vasemmalta) Miro Salminen, Joona Tukiainen, Niko Aittasalmi ja takana piilossa Tony Lehtimäki ovat kehittyneet yhä tehokkaammiksi ja tuuletuksia nähdään varmasti jatkossa lisää.
Recent Posts