NJS–MP 1–4 (0–2)

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

Hyvin pyristelty, myös sarjapaikka varmistui

Lohkon ykköstilaa suvereenisti hallitseva Mikkelin Palloilijat saapui Palokärkien vieraaksi hyvin valmistautuneena, keskittyneenä ja täydessä iskussa. MP oli tietenkin vahva ennakkosuosikki, mutta paine ei tullut pelissä näkyviin vaan vieraat veivät ansaitut pisteet mennessään. Mutta NJS pyristeli hyvin vastaan, sillä ratkaisu syntyi onnekkaasti vain runsas kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa.

NJS:n avauskokoonpanossa Jippoa vastaan debytoinut Tuukka Niemelä sai jatkaa maalilla. Puolustuslinjassa oikeana pakkina aloitti Aziz Bhar ja Arttu Eerola tuli tilalle toiselle puoliajalle. Vasemmalla juoksi totutusti Yassin Daoussi ja toppariparina Aapo Mäki Mikko Oinosen kanssa.

Keskikentän keskustassa pelasivat odotetusti Matias Niuta ja Markus Laihanen, jonka tilalle 89. minuutilla nousi Mikko Oinonen ja toppariksi tuli Onni Soiniemi. Kärjessä pelasivat Miro Salminen ja Niko Aittasalmi, jonka tilalle 75. minuutilla tuli Joonas Manninen.

MP nosti heti alussa prässin korkealle ja nopeat brassit, varsinkin Lucas Dos Santos syöksyi painostamaan jopa Tuukka Niemelää lähes maalivahdin alueelle saakka. NJS:n pallollisen pelaajan kimpussa oli heti vastustaja ja usein kaksikin. Ensimmäinen mikkeliläisten tilanne syntyi 7. minuutilla mutta Janne Kuhmonen laukoi kulmasta kuudentoista takaa hiukan ohi.

MP:n johtomaali syntyi 10. minuutilla nopealla vastahyökkäyksellä NJS:n kulmatilanteesta. Toppari Vincent Bikana kaivoi pallon ja syötti laitaan Jiri Haikoselle, joka jatkoi sen maalin laukoneelle Joonas Nissiselle. NJS:n puolustuslinjasta puuttuivat molemmat topparit, jotka olivat myöhässä palatessaan kulman jälkeen MP:n maalin edustalta. Omista kulmapotkuista lähteneet vastahyökkäykset ovat olleet ennenkin NJS:n ongelma.

MP:n toinen maali syntyi jo viisi minuuttia myöhemmin. Felipe De Mello vei palokärkipuolustuksen purkupallon keskialueella ja Jiri Haikonen ampaisi vauhtiin oikealla laidalla. De Mello syötti, Haikonen eteni ja laukoi maalivahdin alueen rajoilta pienestä kulmasta tilanteeksi 0–2.

Kaksi takaiskumaalia vain varttitunnissa ei saanut NJS:ää paniikkiin, vaan kävi päinvastoin. Kotijoukkue pääsi koko ajan paremmin mukaan. Ja puoliajan loppu oli tasainen. 28.minuutilla Aittasalmi laukoi yli. Herkullinen tilanne oli lähellä 37. minuutilla, kun Salminen pujotteli päätyyn. Hän ei kuitenkaan syöttänyt maalin edessä vapaana odotelleelle Aittasalmelle vaan yritti itse pienestä kulmasta kolmen MP-tason puolustajan läpi. Vielä parempi tilanne Salmisella oli 39. minuutilla kulmasta: Aapo Mäen pusku kimposi Salmiselle muurin kautta, mutta laukaus kahdesta metristä meni maalivahti Sammy Ndjockin syliin. MP:llä oli tilaisuus 42. minuutilla, mutta Tuukka Niemelä kaappasi Dennis Lima De Assisin hienon keskityksen haltuunsa. Viimeiset minuutit MP pyrki pitämään palloa ja säilyttämään 0–2 tilanteen taukovihellykseen asti.

Toiselle puoliajalle NJS tuli päättäväisesti. Yassin Daoussi keskitti mv Tuukka Niemelän ristipallosta 55. minuutilla 16 rajalle, jossa odottivat vapaina Joona Tukiainen ja Niko Aittasalmi. Tukiainen laukoi yli. Kolme minuuttia myöhemminen Miro Salminen riisti pallon keskialueella, käytti sen Arttu Eerolalla ja pääsi yhdessä Aittasalmen kanssa 2:1 hyökkäykseen. Syöttö vapaalle Aittasalmelle kuitenkin viipyi ja osui sitten toppari Reetu Räsäsen jalkaan jolloin tilanne kuivui kulmapotkuksi.

MP:llä oli paikka 63. minuutilla, kun Janne Kuhmonen pelattiin vapaaksi nokikkain Tuukka Niemelän kanssa. Kulma oli ahdas ja Niemelä peitti hyvin, joten Kuhmonen syötti, mutta ohi. Reilun tunnin pelin jälkeen ote oli taas siirtymässä vieraille, mutta NJS kavensi. Aapo Mäki avasi pitkän ristipallon Arttu Eerolalle oikeaan laitaan. Eerola jatkoi Markus Laihaselle, jonka korkean keskityksen MP:n puolustuksen keskellä otti haltuun Tony Lehtimäki. Lehtimäki kiersi kolme puolustajaa ja tuikkasi kavennuksen. Peli näytti taas siltä, että aikaa myöten olisi mahdollista syntyä tasoituskin.

Tämä jäi kuitenkin haaveeksi. NJS:n puolustus oli jo selvittänyt MP:n hyökkäyksen ja prässi oli purettu. Yassin Daoussin avaus osui kuitenkin Aapo Mäkeen ja kimposi 11 metriin pilkun viereen. Lähinnä oli Juuso Liukkonen, joka laukoi pallon NJS:n maalin kattoon.

Vaikka todennäköisyys oli pieni päästä kymmenessä jäljellä olevassa minuutissa edes tasoihin MP:n tasoista puolustusta vastaan, kunniakasta yritystä kotijoukkueella silti riitti. Paras tilanne syntyi 87. minuutilla, kun Yassin Daoussi riisti Janne Kuhmoselta pallon ja syötti Joona Tukiaiselle, joka jatkoi Miro Salmisen läpiajoon. Kova kosketus 16 rajalla lähetti pallon kuitenkin maalivahti Sammy Ndjockin ulottuville ja tilanne kuivui siihen.

MP niittasi lopullisesti nopealla tilanteen vaihdolla minuutin juuri ennen täyttä aikaa. Juuso Tarvainen vei pallon Salmiselta keskialueella, syötti laitaan Jiri Haikoselle, jonka erinomaisen keskityksen Denis Lima puski maaliin. Suoraviivainen ja hieno yhdistelmä. Sellainen tuntuma kuitenkin jäi, että vieraat ansaitsivat voittonsa, mutta kohtuus kaikessa.

Kun kaksi kierrosta on jäljellä, Klaukkalan nurmella varmistui käytännössä MP:n sarjanousu ensi kaudeksi Ykköseen. Sen estäisi vain todellinen mahalasku tappiottomana koko kauden edenneen MP:n hävitä sarjan ja noususarjan kaikki jäljellä olevat yhteensä viisi ottelua ja vastaavasti Jipon tulisi voittaa kaikki vastaavat ottelunsa.

Kierroksen muut tulokset varmistivat lopullisesti NJS:lle seurahistoriallisen kolmannen peräkkäisen sarjapaikan Kakkosessa kaudelle 2020. Jäljellä on vierasottelu Kouvolassa Susia vastaan ja kauden päätteeksi Klaukkalan nurmella kohdataan tuttu Reipas. Yltääkö NJS lohkon paremmalle puoliskolle kuuden parhaan joukkoon on sekin mahdollista. Sellainen tieto on tihkunut, että tämä olisi joukkueen alkuperäinen epävirallinen tavoite. Kuudenteen sijaan on matkaa kaksi pistettä, neljänteen neljä.

Lohkosta ainoa varma Kolmoseen putoaja on Sudet. Toinen sarjaporrasta alemmas vaihtava on edelleen arvoitus: mahdollisia ovat VJS, Kiffen ja MiPK.

Teksti ja kuvat Matti Murto

Joona Tukiainen haluaa pallon Janne Kuhmoselta. Vasemmalla Jiri Haikonen, oikealla Markus Laihanen #27 ja Tony Lehtimäki #11.
Miro Salmisen veto pomppaa Sammy Ndjockin palleasta takaisin kentälle. Muut vasemmalta Niko Aittasalmi, Mikko Oinonen, Matti Kohonen ja Jiri Haikonen.
Voisi sanoa tahtomaaliksi, jos tästä ruuhkasta onnistuu. Tony Lehtimäki onnistui ja kavensi. Mikkelin Jiri Haikonen, Vincent Bikana Reetu Räsänen joutuivat antamaan periksi. Tonyn asistentteinä Niko Aittasalmi (takana) ja Joona Tukiainen #19.
Recent Posts