NJS miesten edustusjoukkueen korona-arjen kuulumisia

 In Etusivu, M1, NJS

Korona on vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan vielä pitkään maailmanlaajuisesti ja kokonaisvaltaisesti meidän kaikkien elämään ja lähes kaikkeen toimintaan. Jalkapallossa vaikutukset ovat aina kansainväliseltä tasolta lajiliittojen kautta seuroihin, kuin joukkuetasoilta aina yksittäisiin pelaajiin.

-Miesten edustusjoukkueessa reakoimme tottakai heti maaliskuun puolivälissä tulleisiin suosituksiin. Kävimme joukkueelle läpi ohjeistukset ja niiden soveltamisen harjoittelussa, hankimme kaikille uudet omat juomapullot, jne. Ohjeistukset ja ymmärrys epidemiasta muuttuivat kuitenkin vauhdilla, ja heti seuraavana päivänä keskeytimmekin koko joukkuharjoittelun ja peruimme suunnitellut harjoituspelit, kertoo joukkueenjohtaja Tommi Paananen.

-Aika nopeasti alkoi käydä selväksi, että sarjakauden alkukin tulee siirtymään, hän jatkaa.

Palloliitto on lähes viikoittain pitänyt yhteyttä, kuunnellut, ohjeistanut ja auttanut seuroja valtavien haasteiden keskellä. Palloliitto on yhdessä terveysviranomaisten kanssa laatinut yksilöharjoiden oheen tarkat ohjeet pallolliseen pienryhmäharjoitteluun sovellettavaksi ammattilais- ja puoliammattilaistasoilla; Veikkausliiga, Kansallinen liiga, Ykkönen, Naisten Ykkönen ja Kakkonen.

NJS:n miesten edustusjoukkueessa ei pallollista pienryhmäharjoittelua ole vielä toteutettu useammastakin syystä. Nurmijärvellä kentät ovat suljettuna, pelaajat asuvat ympäri pääkaupunkiseutua, valmentajilla lomautukset, monessa työpaikassa ja armeijassa on poikkeusjärjestelyt, jne. Pallollisen harjoittelun sijaan on pelaajille laadittu fyysisiä yksilöharjoitteita.

-Tottakai olisi hienoa päästä harjoittelemaan myös pallollista treeniä oheistukset huomioiden. Valitettavasti se ei ole mahdollista vallitsevassa tilanteessa, kertoo Paananen.

Vaikka opetus- ja kulttuuriministeriön linjauksen mukaan esimerkiksi ulkoliikuntapaikat eivät olisi sellaisia liikuntatiloja, jotka pitäisi valtioneuvoston suosituksen perusteella sulkea, on ymmärrettävää, että ilman valvontaa ja ohjausta omatoimisessa harjoittelussa on haasteita jo ihan senkin takia kun ei tiedä kuka paikallaolevista kanssaihmisistä tekemässä mitäkin. Mutta samalla liikuntapaikkojen sulkeminen on merkittävästi hankaloittanut myös ohjattua harjoittelua niin yksilö- kuin joukkueurheilulajien harrastajien osalta. Paananen muistuttaakin, että korona-arjessakin on tärkeä tiedostaa sosiaalisen kanssakäymisen sekä liikunnan ja urheilun merkitys kaikenikäisten niin fyysisessä, kuin henkisessäkin terveydessä ja hyvinvoinnissa.

-Vaikka jokaiselle pelaajalle omatoiminen kunnon ja fysiikan kehittäminen ja ylläpito on aina osana urheilijan elämää, niin silti ymmärrettävästi ryhmäjarjoitteluun tottuneiden lajien harrastajille pitkään jatkunut täysin yksilöharjoitteluun perustuva treenaaminen on ollut erilaista ja koettu totuttua toimintaa tylsempänä. Joukkuelajien harrastajat todella kaipaavat sosiaalista kanssakäymistä vaikka se olisi tietyn aikaa turvaetäisyydeltä tapahtuvaakin, kuvaa Paananen pelaajien harjoitustunnelmia.

Pelaajien toiveesta valmennus on työstänyt terveysviranomaisten ja Palloliiton ohjeet huomioiden fysiikkaharjoitteluun pienryhmämallin. Pelaajat ovat jaettu useampaan pienryhmään. Ryhmien muodostamisessa on pyritty huomioimaan keiden kanssa kukin on mahdollisesti muunakin aikana tekemisissä. Lisäksi kontaktien minimoimiseksi ryhmät harjoittelevat eri valmentajien johdolla, eri välineistöllä, eri aikaan ja eri paikoissa, eivätkä kohtaa toisiaan. Pelaajat saapuvat ja poistuvat treeneistä suoraan varusteet päällä mieluiten pienkulkuvälineillä. Jokainen käyttää harjoituksissa omaa juomapulloa, ryhmissäkään ei oteta lähikontaktia ja pyritään ylläpitämään hyviä turvavaetäisyyksiä.

-Joukkueessa odotetaan myös pallollisten treenien jatkumista. Vaikka se olisi hyvin suunniteltuna ja ohjatusti toteutettavissa pienryhmäharjoittelun ohjeiden mukaisesti mm. turvaetäisyydet huomioiden, niin edellyttäisi se kuitenkin kenttätilojen käytön mahdollisuutta.

-Varsinainen pelaaminen ja pelinomainen harjoittelu edellyttää fyysistä kontaktia. Luonnollisesti seuraamme tarkasti terveysviranomaisten ja asiantuntijoiden ohjeistuksia ja linjauksia. On muistettava, että tietenkin tärkeintä on kaikkien terveys, painottaa Paananen.

Hallituksen 4.5.2020 kertomien linjausten tulkinnoista on vielä liittotasoilla paljon neuvoteltavaa ja selvitettävää tarkemmin mm. harjoitus – ja ottelutapahtumien käytännöt.

-Vieläkään ei ole tiedossa sarjapelikauden alkamisen ajankohta ja millaiset ohjeistukset ja säädökset harjoitteluun ja pelaamiseen liittyy. Oletettavaa on, että palaamme aikanaan jokatapauksessa joiltakin osin erilaiseen lajikulttuuriin ja toimintamalleihin. Uskoisin, että koronarajoitteiden myötä on tullut hyvää oppia ja ymmärrystä kiinnittää huomiota erilaisiin käytäntöihin jotka varmasti tulevat olemaan läsnä toiminnassa. Toivotaan, että niidenkin myötä lajeille ominainen toiminta pääsee esiin, purkautumaan ja näkymään entistä suurempana liikunnan riemuna kaikenikäisten ja kaikkien lajien harrastajien keskuudessa, kiteyttää Paananen.

Portit pysyvät lukittuina vielä toistaiseksi.
Recent Posts