KAKKOSEN KAUSI POTKAISTAAN KÄYNTIIN

 In Etusivu, M1, M1 Ennakot, NJS, Tapahtumat

Sarjakausi käynnistyy 14.6 vierasottelulla Honka akatemiaa vastaan. Ensimmäinen kotiottelu pelataan Klaukkalan nurmikentällä keskiviikkona 17.6 klo: 18:30. Vieraaksi saapuu Mikkelin Kissat.

NJS pelaa Palloliiton valtakunnallisiin pääsarjoihin luokiteltavan Kakkosen A-lohkossa. Muut lohkon joukkueet ovat: Espoolaiset FC Honka akatemia ja EPS, MiPK Mikkelistä, Lappeenrantalaiset Pepo ja Kultsu, Lahden Reipas, JäPS Järvenpäästä, PK-KU Kerava/Tuusula, sekä Helsinkiläiset PK-35, Kiffen ja FC Viikingit.

Toivottavasti juhannuksen viettoon päästään NJS:n maalijuhlien siivittäminä.

Nuoressa joukkueessa tapahtuu joka vuosia aina suhteellisen paljon muutoksia. Useampi pelaaja lähtee suorittamaan asepalvelustaan, muutama muuttaa opiskeluiden vuoksi toiselle paikkakunnalle, osa kokeneimmista lopettelee tai siirtyy alemmille sarjatasoille pelaamaan, jne. NJS:n tavoite on auttaa pelaajia kehittymään ja saavuttamaan niin korkean sarjatason kuin kunkin pelaajan rahkeet suinkin riittävät. Tästä osoituksena peräkkäisinä vuosina pelaajia on siirtynyt sarjatasoa korkeammalla pelaaviin joukkueisiin. Ja se taas avaa vastaavasti tilaa uusille pelaajille. Ensisijaisen tärkeää on, että seuran omia kasvatteja ja nuoria talentteja pystyisi nousemaan edustusjoukkueeseen. Itsenstäänselvää tason riittäminen ei tietenkään ole, mutta parin vuoden ajan enenevässä määrin edustusjoukkueen mukana on treenannut ja debyyttipelejään aikuisten sarjoissa pelannut muuten juniorijoukkueissa vakinaisemmin pelaavia nuoria lupauksia.

Kaksi viimekauden palokärkeä on lehahtanut Ykköseen: Yassin Daoussi Mikkelin Palloilijoihin ja Joakim Ärilä AC Kajaaniin.

Kakkosen sarjataso kiinnostaa valtakunnallisesti ja kansainvälisiäkin yhteydenottoja tulee viikoittain. Pelaajia seurataan ja tarpeen sekä resurssien puitteissa pelaajaliikehdintää tapahtuu pääkaupunkiseudun sisällä seuroista tosiin.

Uutta on myös farmisopimus Ykkösessä pelaavan Gnistanin kanssa. Yhteistyö mahdollistaa pelaajien harjoittelemisen ja pelaamisen samalla sarjakaudella kahdella eri sarjatasolla ja kahdessa eri seurassa. Jää nähtäväksi miten tämä näyttäytyy kauden aikana.

Tänä vuonna koronatilanne on vaikuttanut merkittävästi monella tavoin sekä valmistautumiseen, että varsinaiseen kauteen. Maaliskuussa kaikki joukkueharjoittelu kiellettiin ja kentät suljettiin. Toukokuussa mahdollistui tarkkojen säädösten määrittelemänä ns. pienryhmäharjoittelu. Joukkueharjoitteluun yhä tarkkojen säädösten turvin päästiin kesäkuun alusta.

Jos on ollut sarjaan valmistautuminen erilaista, erikoinen on myös sarja. Alkuperäisen ohjelman mukaisesti otteluiden piti käynnistyä huhtikuun lopulla. Kansainvälistä ja kotimaista koronatilannetta seurattiin kevään ajan. Toukokuussa seurat pääsivät äänestämään täyden kaksinkertaisen sarjan ja supistetun sarjan väliltä. ”Äänestimme seitsemäntoista muun seuran kanssa täyden 22 ottelun sarjan puolesta” kertoo joukkueenjohtaja Tommi Paananen.

Äänet jakautuivat tasan. Lopulta Palloliiton päätöksellä sarja pelataan ottelumäärää ja matkustamista supistavassa 17:n pelin muodossa. Kauden aikana kahdeksan joukkuetta kohtaavat toisensa vain kerran (kotona tai vieraissa). Mutta vastaavasti kolme lähialueen joukkuetta pelaavat toisaan vastaan kaikkiaan kolmesti.

NJS pelasi kaudella 2019 mm. sarjapisteiden ja tehtyjen maalien mittapuulla kaikkien aikojen Kakkosen kautensa. Nälkä kasvoi ja ennen kautta joukkue oli asettanut tavoitteekseen laittaa viime kaudesta vähintäänkin paremmaksi. Valmistautumisen jäätyä lyhyeksi, toiminallisten ja taloudellisten resurssien supistuessa ja erilaisen sarjaohjelman myötä on valmennuksella ollut paljon mietittävää. Monessa mielessä isojen haasteiden edessä ovat toki muutkin. Joukkueen päävalmentaja Teemu Savukoski harmitteleekin osaltaan myös eriarvoistavaa sarjasysteemiä.

”Vaikka kaikki pelaavat 17 ottelua, ei sarjaohjelmaa voida pitää urheilullisesti tasapuolisena. Joukkue on nuori ja nälkäinen. Tokkakai lähdemme vahvasti vähintäänkin haastamaan aivan ennakkosuosikkijoukueetkin. Mutta sarjaohjelmalla voi olla hyvinkin merkittäviäkin vaikutuksia. Tietenkin ehdottomana minimitavoitteena on pidettävä Kakkosen sarjapaikan varmistamista myös kaudelle 2021”, pohtii Savukoski.

TÄSTÄ LINKISTÄ KAKKOSEN SARJATAULUKKOON JA OTTELUSEURANTOIHIN

NJS KOTIOTTELUT KAUDELLA 2020

Teksti Tommi Paananen, kuvat Matti Murto

Recent Posts