Palokärjet pääsivät vauhtiin

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

NJS taisteli selkeät 3–0 (0–0) voittolukemat kotiareenallaan lappeenrantalaisista vieraistaan.

Ennakkosuosikkina pidetty PEPO operoi NJS:ään verrattuna vähintään kolminkertaisella budjetilla ja oli hankkinut valmennusta myöten kovia vahvistuksia ennestäänkin nimekkääseen miehistöönsä. Joukkueet olivat ennen sunnuntaita kohdanneet neljä kertaa, niistä kolme ensimmäistä päättyi tasapeliin. Viime syyskierroksen kohtaamisen PEPO kuitenkin voitti Klaukkalassa 0–2, joten kalavelkoja oli rästissä.

NJS aloitti edellisestä ottelusta muutetulla kokoonpanolla. Nyt käytössä oli vain omia pelaajia.

Maalissa: Otso Knuuttila

Puolustuslinja: Kelechi Anyamele (Pierre Nlate 84.min), Aapo Mäki, Onni Soiniemi ja Jonathan Ndongala.

Keskikenttä: Samuel Tammivuori (Joona Tukiainen 68. min), Mohamed Sheikh, Markus Laihanen ja Tony Lehtimäki (Aziz Bhar 90+1 min)

Hyökkäys: Miro Salminen (Vico Salminen 84. min) ja Reko Räsänen (Eetu Sankkinen 68. min)

Vaihtopenkiltä mukaan tulivat asevelvollisuutensa suorittaneet Joona Tukiainen ja Eetu Sankkinen. Niko Aittasalmi on edelleen toipilas ja Mikko Oinonen armeijassa. Kokoonpano oli lähes sama kuin Honka Akatemiaa vastaan, mutta puolustuksessa oli oikeana pakkina Jonathan Ndongala.

Ensimmäinen puoliaika oli maaliton. Vieraat hallitsivat hienokseltaan tapahtumia, mutta suuria vaikeuksia he eivät isäntien maalivahti Otso Knuuttilalle aiheuttaneet. Hän poimi helposti löysän pukkauksen 8. minuutilla eikä hiukan myöhemmin suoraan syliin tullut laukaus tuottanut ongelmia.

Puoliajan vauhdikkaimmat käänteet nähtiin runsaan vartin pelin jälkeen. Ensin Aapo Mäki katkaisi syötön ja lähetti Miro Salmisen läpiajoon, mutta vieraiden isokokoinen toppari Alieu Ceesay ennätti viime hetkessä pitkine jalkoineen peittämään laukauksen. Heti perään PEPON vastahyökkäyksestä Calvin N´Sombo laukoi Paul Obin järjestämästä tilanteesta takatolpan ohi. Miro Salmisella oli toinen paikka 39. minuutilla, mutta laukaus viipyi ja tila meni tukkoon. Aivan puoliajan lopussa Paul Obi lähetti läheltä mutta pienestä kulmasta tiukan vedon, jonka Knuuttila käänsi etukulmasta ulos sivuverkkoon.

Palokärkien puolustuslinja pelasi hyvin yhteen ja piti etäisyydet kunnossa, joten maalipaikkoja avautui harvoin. PEPON puolustuslinja oli muuri, jonka ohittaminen tuotti isännille suuria vaikeuksia. PEPOn peliryhmitys oli odotettu 4-3-3, kun isännät muuntelivat hiukan omaa versiotaan 4-4-2:sta.

Toinen puoliaika toi ratkaisun heti alussa. Lappeenrantalaisten topparipari Alieu Ceesay ja vahvistukseksi Ykköseen Veikkausliigasta pudonneesta KPV:stä hankittu Milos Josimov yhdessä keskikentän puolustavassa roolissa pelanneen Calvin N´Sombon kanssa tukkivat tehokkaasti keskustan, joten NJS pyrki maalille laitojen kautta. Tämä onnistui jo toisen puoliajan toisella minuutilla Kelechi Anyamelen käynnistämällä hyökkäyksellä, kun Miro Salminen iski Samuel Tammivuoren vasemmalta lähettäneen mainion keskityksen ensimmäisellä kosketuksella PEPOn maalia vartioineen Miko Sederholmin selän taakse.

Vain yhdeksän minuuttia myöhemmin NJS iski nopealla vastahyökkäyksellä. Markus Laihanen purki Tony Lehtimäen kautta Reko Räsäselle. Salminen, Räsänen ja Lehtimäki hoitivat ylivoimahyökkäyksen kolme kahta vastaan ammattimaisesti: Räsänen syötti oikealle vapaana olleelle Lehtimäelle, joka viimeisteli kotijoukkueelle 2–0 johdon. PEPO yritti vimmatusti tasoitusta, joka jätti puolustukseen aukkoja ja Anyamele pääsi puskemaan, mutta osui ylärimaan. Pelikellon näyttäessä tunnin täyttyneen PEPO järjesti tiukkoja tilanteita, mutta kavennus ei onnistunut. Kulmasta pallo meni jo kerran maaliinkin, mutta sitä edetäneestä rikkeestä seurauksena oli vapaapotku NJS:lle. Vain vähän myöhemmin Calvin N´Sombo laukaisi Joona Viskarin keskityksestä ylärimaan.

Molemmat joukkueet tekivät 84. minuutilla pelaajavaihtoja ja PEPO muokkasi ryhmitystään nostamalla Alieu Ceesayn hyökkäykseen tuomaan ulottuvuutta ja erityisesti pääpelivoimaa. Se ei auttanut, sillä pari minuuttia myöhemmin Tony Lehtimäki käytti nopeuttaan hyväksi, luki lähes 20 metristä PEPON alimpana pelanneen Eetu Suoraniemen poikittaissyötön, ennätti ryöväämään pallon juuri ennen kuin se oli vastaanottajansa jalassa ja viimeisteli kylmän rauhallisesti loppulukemat 3–0.

Heti toisen puoliajan alussa syntynyt komea johtomaali näkyi NJS:n pelissä ja palokärkien otteet paranivat entisestään. Tärkeä itseluottamus nousi oikealle tasolle ja peliin tuli rentoutta ja varmuutta. Pelin viime minuuteilla PEPO:n loppukiri oli innokas, mutta isäntien johtomaali oli itse asiassa lähempänä kuin vieraiden kavennus. Vaihdosta veljensä tilalle tullut Vico Salminen ennätti järjestää kaksikin paikkaa, mutta Mohamed Sheikhin läpiajon pysäytti maalivahti ja Eetu Sankkinen ei aivan yltänyt keskitykseen.

Ottelun jälkeen NJS:n päävalmentaja Teemu Savukoski oli vilpittömän iloinen joukkueensa pelistä ja tietysti myös voitosta ja tärkeistä pisteistä, jotka parantunut peli tuotti. Kokoonpanossa ja ryhmityksessä oli pieniä muutoksia, vauhtia on saatu lisää mutta avaintekijöinä hän piti sekä aiempaa paljon huolellisempaa valmistautumista ja sitä, että pelaajat pelasivat nyt ennen kaikkea joukkueelle. Kentällä oli vain otteitaan parantaneita onnistujia. Miro Salmisen voittomaali oli henkisesti tärkeä. Hienoa oli myös Jonathan Ndongalan nopea sopeutuminen puolustukseen.

Palokärjet ovat selvästi tehneet alkukauden pelien jälkeen oikeita asioita.

Kolmen kierroksen jälkeen JäPS johtaa puhtaalla pelillä ja EPS on 7 pisteellä toisena. MiPK hävisi Kiffenille ja putosi kolmanneksi (6 pistettä), Kiffen nousi neljänneksi (5 p.). Neljä pistettä on PK-35:llä ja Honka Akatemialla, joka on pelannut ottelun muita vähemmän. Joukkueet päätyivät keskenään maalittomaan tasapeliin. NJS ja Reipas ovat jaetulla seitsemännellä sijalla, PEPO kahdeksas ja Kultsu yhdeksäs. Kaikilla neljällä on koossa kolme pistettä, mutta PEPOlla ottelu vähemmän pelattuna. Viikingit ovat vielä nollilla ja PKKU:lla piste.

Seuraavat kaksi kierrosta NJS pelaa vieraskentillä: ensi lauantaina klo 14.00 PK-35:n vieraana Pihlajamäessä ja lauantaina 11.7. klo 16.00 käynnistyy Espoonlahden tekonurmella peli EPS:ää vastaan. Seuraava kotiottelu on vasta lauantaina 18.7. klo klo 17.00 Klaukkalassa ja vastustaja on PKKU. PK-35 ja PKKU ovat joukkueita, joita vastaan NJS pelaa kolme kertaa tällä kaudella.

Teksti ja kuvat Matti Murto

Maalivahdin peittävän ruuhkan tekemiseen ja siitä irtautumiseen perustuvat PEPOn kulmapotkut ovat vaarallisia.
Voittomaalin teki Miro Salminen. Oikealla Alieu Ceesay.
Tony Lehtimäki valmiina laukomaan. Vasemmalta Milos Josimov, Arttu Kotanen, Alieu Ceesay ja Reko Räsänen.
Mohamed Sheikhin ojennukset keskikentällä. Vastassa Jerry Särkkä.
Kentällä riitti vauhtia ja taistelua. Tässä NJS:n Reko Räsänen on takana olevan Calvin N´Sombon syleilyssä. Keltapaitainen #26 on PEPOn Joona Viskari, vasemmassa laidassa kaksi maalia iskenyt Tony Lehtimäki ja oikealla voittomaaliin esityöt tehnyt #2 Samuel Tammivuori. Taustalla huolestuneen oloisena PEPOn kapteeni Samu Suoraniemi
Recent Posts