NJS:lle vain piste Klaukkalassa

 In Etusivu, M1, M1 Raportit, NJS

NJS nousi pelin viime minuuteilla kolmen maalin takaa 3–3 (0–1) tasapeliin sarjapaikastaan päättäväisesti taistelevaa FC Kultsua vastaan.

Klaukkalassa lauantaina vieraillut FC Kultsu on neljä kierrosta ennen kauden päätöstä vahvasti mukana putoamistaistelussa ja taistelee kynsin hampain sarjapaikastaan. Tästä syystä se kuuluu loppukauden vaarallisimpiin vastustajiin, muillekin kuin NJS:lle, jolle voitto myös olisi kelvannut sarjapaikan varmistamiseksi. Kultsulle lähes ainoa kelvollinen lopputulos olisi ollut voitto.

NJS marssitti kentälle avaukseen kokoonpanon:

Maalissa Otso Knuuttila.

Puolustuslinja : Kelechi Anyamele (68. min Aleksi Kilpeläinen), Aapo Mäki, Onni Soiniemi (81. min Mikko Oinonen) ja Ahmed Alaeddine (55. min Aziz Bhar).

Keskikenttä: Joona Tukiainen (55. min Samuel Tammivuori), Mohammed Sheikh (55. min Toivo Xiong), Joel Europaeus ja Tony Lehtimäki.

Kärjessä: Miro Salminen ja Janar Georg.

Keskikentän Joel Europaeus oli lainassa Gnistanista, sillä toipilaiden lista rasitti etenkin keskikenttää. Poissa olivat mm. Niko Aittasalmi, Markus Laihanen, Vico Salminen, Jonathan Ndongala, Arttu Paasisalo.

Kultsu pelasi 4 – 3 –3 ryhmityksellä, NJS tutulla 4 – 4 –2.

Peli oli nelivaiheinen draama, jossa välillä teki mieli ripotella tuhkaa päälleen, mutta kotijoukkue nousi lopulta kuin Fenix-lintu tuhkasta välttävään lopputulokseen ja todennäköisesti Kultsu oli se osapuoli, joka otti tuhkasäkin mukaan kotimatkalle.

Ottelun ensimmäiset 25 minuuttia pelattiin ennakkosuosikki NJS:n määrätessä tahdin. Kultsun maalille luotiin muutama vaarallinen tilanne mutta tuloksetta. Ensimmäinen tilaisuus koitti jo runsaan kahden minuutin kohdalla, mutta Janar Georg ei ahdistettuna saanut kunnon kosketusta Miro Salmisen keskitykseen ja pallo meni takakulman ohi. Toinen tilaisuus koitti runsaat kaksi minuuttia myöhemmin, mutta tällä kertaa maalivahti Saku Pesonen sai näppinsä keskityksen tielle ja Kultsun puolustus purki tilanteen sivurajan yli. Kultsun maalille syntyi vielä muutama tilanne, jotka torjuttiin ennen kuin NJS:n maalilla Otso Knuuttila joutui torjumaan ensimmäisen kerran 20. minuutilla. Heti perään 23. minuutilla Joona Husu keskitti hyvin NJS:n maalille, mutta jatkajia ei ollut boksissa.

Tämän jälkeen palokärjet kokivat taas pkku ottelun ilmiön: ote hyytyi ja kääntyi Kultsulle, joka otti keskikentän haltuun pääasiassa Yusuke Unokin ja Alexander Odehin taidoilla ja loi ylivoimatilanteita, jotka käännettiin hyökkäyksiksi. NJS sai vielä Kultsun kulmapotkusta käynnistettyä nopean kolme vastaan kaksi vastahyökkäyksen, mutta Tomi Karttunen onnistui liukumaan pallon Tony Lehtimmäen jaloista maalivahdin alueen kulmalla.

Vieraiden johtomaali syntyi maalivahti Saku Pesosen pitkästä avauksesta keskikentän yli Odehille, joka laukoi pallon rangaistusalueen sivurajan tuntumasta takatolpan kautta perille 12 minuuttia ennen taukoa. Kultsu inspiroitui johtomaalistaan, mutta tuloksetta. Puoliaika päättyi NJS:n kulmapotkuun, jossa Europaeuksen kantapäävippaus meni suoraan maalivahdille.

Tauon jälkeen vieraiden hallintavaihe jatkui ja toista puoliaikaa oli pelattu vain pari minuuttia, kun Kultsu katkaisi keskikentällä NJS:n hyökkäykseen lähdön. Odeh syötti keskiviivalta Alaeddinen ja Soiniemen taakse Unokille, jonka keskityksen Panu Peräkylä survoi NJS:n paikalle ennättäneiden puolustajien estelyistä huolimatta takatolpan vierestä maaliiin. 51. minuutilla Miko Lötjönen vei pallon Onni Soiniemen jalasta ja syötti Alexander Odehille, joka erinomaisella potkutekniikallaan lähetti rangaistusalueen sivurajalta kaaripallon Knuuttilan yli maalin takayläkulmaan.

Tilanne oli jo 0–3 ja valmentaja Teemu Savukoski reagoi aloittamalla välittömästi vaihtoruletin 55. minuutilla, jolloin kentälle pääsivät Toivo Xiong, Samuel Tammivuori ja Aziz Bhar. NJS:n peli piristyi ja joukkue alkoi ottaa pelin ohjia haltuunsa. Alkoi pelin kolmas vaihe, ensimmäinen kulma tuli jo 59. minuutilla. Aleksi Kilpeläinen aloitti työt 68. minuutilla ja Mikko Oinonen 81. minuutilla. Eri syistä vähänlaisesti peliaikaa saaneiden vaihtomiesten asenne uhkui näyttämisen halua ja pelin kulku kääntyi. Kultsu vaihtoi neljä pelaajaa, mutta kentälle mentiin nauttimaan varmasta voitosta. Vaihdot taisivat enemmänkin sekoittaa vieraiden peliä. Reilun tunnin kohdalla Kultsulle avautui kuitenkin tilanne, jossa täysin vapaana keskellä ollut Odeh laukoi yllättäen 23 metristä ylärimaan.

Kultsu jatkoi entisellä ryhmityksellä, mutta tyytyi lähinnä puolustamaan johtoaan. NJS vaihtoi ryhmityksen hyökkäävään mutta jossakin määrin riskialttiiseen kolmen topparin puolustuslinjaan, josta Aapo Mäki nousi keskikentälle ja otti sen päällikön paikan. Alkoi NJS:n kirivaihe; tilanteita luotiin nopeaan tahtiin ja lopulta syntyi myös tuloksia.

NJS teki tasapeliin tarvittavat kolme maalia vajaassa kymmenessä minuutissa. Ensin 83. minuutilla Kultsun toppari puski Mikko Oinosen pitkän avauksen Toivo Xiongille. Hän jatkoi laitaan Tony Lehtimäelle, joka eteni ja laukoi pienestä kulmasta kavennuksen.

Hyökkäysmoodi jättää tiloja puolustuksen taakse ja Knuuttila joutui tulemaan pitkää avausta vastaan kuudentoista alueeen ulkopuolelle. Hän puski pallon keskikentälle ja sen sai lopulta Yusuke Unoki, joka ahdistettuna lähetti korkean kaaripallon 30 metristä kohti maalia. Se pomppasi kuitenkin tyhjänä odottavan maalin yli.

Lehtimäki iski uudelleen 87. minuutilla. Suoraviivainen vastaiskuhyökkäys käynnistyi Kultsun kulmapotkun jälkeen ja maalisyötön tarjosi Miro Salminen. Tasoihin NJS nousi 89. minuutilla. Joel Europaeus syötti keskiympyrän keskeltä vasempaan laitaan Samuel Tammivuorelle, joka viimeisteli maalivahdin osittaisen torjunnan kautta läheltä maalivahdin alueen kulmaa tasoituksen. Voittomaaliin ei kumpikaan joukkue enää viimeisen minuutin ja lyhyen lisäajan puitteissa saanut aikaan. Yritystä riitti, mutta tilanteita ei syntynyt.

Tasapeli ei ollut kummallekaan joukkueelle tulos, jota tavoiteltiin. NJS nousi 14 pisteellään kahdeksanneksi, mutta Reippaan voitettua Honka Akatemia, nousi se NJS:n edelle. Kiivaassa kurimuksessa sarjapaikastaan taistelevat pisteen eroin Viikingit (6p.), Kultsu (7p.) ja PKKU (8p.). Seuraava kierros pelataan sunnuntaina 4.10. jolloin NJS matkustaa Reippaan vieraaksi Lahteen.

Teksti ja kuvat Matti Murto

Ilmassa Joel Europaeus. Mikko Tielinen siivoaa pallon väljemmille vesille. Muuta valkopaidat Tomi Karttunen ja Aleksi Sainio, takana Miro Salminen ja Tielisen olkapään yli kurkistaa Aapo Mäki.
Onni Soiniemi vei pallon Alexander Odehinb edestä
Toivo Xiong keskittyy palloon, Kultsun hyökkääjä Miko Lötjönen Xiongiin.
Miro Salminen ohittaa Riku Nurkan ja syöttää Joona Tukiaiselle
Joona Tukiainen kokeilee uutta harhautusta Mikko Tieliseen
Tony Lehtimäki operoi kaksi maalia ottelun lopussa. Tämä tilanne on ensimmäiseltä puoliajalta Kultsun maalissa Saku Pesonen ja puolustamassa Tomi Karttunen.
Recent Posts