Ennakko: Kauden päätös Kiffen – NJS

 In Etusivu, M1, M1 Ennakot, NJS

Sunnuntai 8.11. klo 16 Pallokenttä 6

Palokärkien Kakkosen kausi saadaan ottelusiirtojen jälkeen päätökseen sunnuntaina Töölössä Bolliksen tekonurmella Bolt Arenan takana. Se on neljäs kenttä, jolla isäntäjoukkue pelaa tällä kaudella kotiottelun. Pallokenttä kakkonen suljettiin remontin takia, jonka jälkeen kotikentäksi osoitettiin Talin nurmi. Välillä Kiffen pelasi juuri uusitulla Olympiastadionilla miesten joukkueiden avauksen ja ensimmäinen koronan takia siirretty peli oli alun perin tarkoitus pelata Talin hallissa vasta tiistaina, mutta se saatiin aikaistettua parilla päivällä isänpäivän kohokohdaksi.

Kummallakaan joukkueella ei ole sunnuntaina valtavia panoksia. Ennen kauden alkua lohkon keskikastin joukkueeksi arvioidun NJS:n sarjapaikka varmistui jo ennen päätöskierrosta PEPO:n voitettua PKKU:n. Toinen putoaja ratkesi viimeisellä kierroksella Viikingit ja PKKU:n välisessä ottelussa. PKKU jatkaa Kakkosessa piestyään Viikingit 9–0. Pelin erikoisuus oli Richard Tiberin kolmella rankkarilla ensimmäisellä puoliajalla tekemä hattutemppu.

NJS:lle voitto Kiffenistä merkitsisi nousua yhdeksänneksi PKKU:n ohi. Tasapelillä ja tappiolla sijoitus olisi edelleen kymmenes (jolla kahdella edellisellä kaudella olisi pudonnut Kolmoseen).

Kiffeniä pidettiin ennen kauden käynnistymistä edellisten kausien tapaan putoajaehdokkaana, mutta joukkue on koko ajan pysynyt mukana kärkikahinoissa. Voitolla joukkue nousee takaisin kolmanneksi, tasapelillä sijoitus neljäntenä säilyy ja suurempi kuin kahden maalin tappio pudottaa Kiffenin maalierolla viidenneksi.

NJS avasi kauden vaisusti, mutta voitto lopulta lohkon kakkoseksi sijoittuneesta PEPO:sta antoi viitteitä parammasta. Toiveet toteutuivat ja huipentuivat 2–1 kotivoittoon lohkovoittaja PK-35 vastaan kymmenennellä kierroksella.

Viimeisillä sarjakierroksilla NJS valui kohti putoamistaistelua, mutta sarjapaikka säilyi. PEPOA on tietysti siitä kiittäminen, mutta erikoisella lohkojaolla on oma merkityksensä. Sarjassa pelataan 17 kierrosta, kerran jokaista vastaan ja lisäksi kaksi kertaa oman aluelohkon joukkueita vastaan. Näistä aluelohkon yhdeksästä pelistä NJS on kerännyt 11 pistettä ja muista toistaiseksi vain neljä. Aluelohkon pistekeskiarvo (1,22) on tähän mennessä aina riittänyt hyvin sarjapaikan säilymiseen. Lohkon muita joukkueita vastaan pistekeskiarvo on toistaiseksi vain 0,67, jolla sarjapaikka olisi jäänyt haaveeksi.

Viisi edellistä peliä ovat tuottaneet kahdella tasapelillä kaksi pistettä. Yhtä huono loppukausi oli vuonna 2015. Vastaavasti Kiffen on pienen notkahduksen jälkeen kerännyt seitsemän pistettä.

Joukkueet pelasivat viime kaudella ensimmäistä kertaa samassa lohkossa. Ensimmäinen kohtaaminen Bolliksella päättyi NJS:n 0–2 voittoon. Molemmat osumat teki Niko Aittasalmi. Toinen kohtaaminen elokuun viimeisenä päivänä Klaukkalassa päättyi maalittomaan tasapeliin.

Kakkosen joukkueissa on yleensä tuttuja. Puolustaja Ahmed Alaeddine on pelannut NJS:ssa lainasopimuksella Kiffenistä. Kiffeniä valmentaa Marko Tukiainen, joka oli kauden 2018 puoliväliin NJS:n valmentaja. Kiffenin pelaajista kapteeni Severi Murto on pelannut NJS:n riveissä sekä juniorina että aikuisena ja myös hyvinkääläislähtöinen Leevi Saikkonen on edustanut NJS:ää.

Kiffen (alkujaan Kronohagens Idrottsförbund) perustettiin 112 vuotta sitten 1908 ja kolme ensimmäistä jalkapallon Suomen (Suuriruhtinaskunnan) mestaruuttaan se voitti jo ennen kuin Suomi itsenäistyi. Vuoden 1914 maajoukkue Ruotsia vastaan koostui yhtä pelaajaa lukuunottamatta Kiffenin pelaajista. (Hävisivät Tukholmassa 4–3.) Lempinimi ”Mustat Hurmurit” on tuliainen Ruotsista, jossa Kiffenin jääpallojoukkue oli kieruteella 1926. Siellä pelaajia alettiin kutsua nimellä ”De svarta Charmörerna” ja nimi vakiintui nopeasti silloisen suurseuran muidenkin lajien parissa. Futiksen SM-mitaleilla Kiffen oli viimeksi 1960 (pronssi) ja 1961 (hopea). Tällä vuosituhannella Kiffen on pelannut vaihtelevasti alemmissa sarjoissa ja nousi kakkoseen 2014.

Teksti ja kuvat Matti Murto

Vanhat pelikaverit Severi Murto ja Niko Aittasalmi. Aittasalmi teki NJS:n molemmat maalit.

Viime kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Bolliksella paistoi aurinko ja NJS voitti 0–2. Tässä Jonas Sapienza (#3) puskee, mutta Otso Knuuttilan vartioimaan maaliin ei Kiffen palloa saanut kummassakaan kohtaamisessa.
Recent Posts